Jumaat, Oktober 30, 2009

Kek Coklat Moist Edible Image...

akhirnya tercapai jugak hasrat iman nak makan kek yg ada gambo ben 10...x sabo2 nak makan asyik tanya je "umi dah masak?"...alahai anak aku nie...pastu rajin pulak tolong aku hiaskan kek ...sampai coklat m&m tiggal sebegitu banyak jelah..apa tak nye selebihnya asyik masuk mulut dia dgn adik nya lah...hmm... :) bila dah siap "umi nie iman punya?...ye iman dgn adik punya"...padahal besday nya dah lama dah x pelah sebab anak ku turutkan jgk...tp puas hati bila tgk diaorg makan..

nie kek coklat moist with topping ganache,almond 2 layers n coklat parut berat 1kg++ harga RM35.00++ order dari sarah...admin itpyj..klu sedap boleh order lagi ye sarah..tima kasih...

Cuba buat roti pulak..


nie roti butter tabur gula kat atasnye...sedap klu makan dengan whipping cream ...ikhwan suka sangat roti+whipping cream+tabur dengan flakes love...tp x de gambo lah pulak

nie lah roti nye masa mula2 dikeluarkan dari oven...he..he mcm bentuk apa lah nie..

dengan doh yang sama..tgk ada sosej dalam icebox...so jadilah roti sosej ku yg pertama..tp x reti kawal suhu so terhangus lah pulak...nasib baik iman suka siap mintak tambah lg...next time kena cuba buat lagi...

Nie menu minggu yg lepas2...teringin sangat nak makan bubur nasi letak kicap pas tu makan dgn ikan bilis goreng campur bawang dgn lada hijau serta sedikit cili api perah air asam...fuhh..hilang kempunan...klu ada lobak masin lg best...

Jumaat, Oktober 23, 2009

I'M CRAZY ABOUT BAKING A CAKE...

La nie aku terasa betul2 gila nak buat kek...nape ek...terasa macam semua kek nak cuba buat sampaikan my hubby kata kat anak2 biarlah ummi dengan hobinya yg baru jgn kacau asalkn bahagia...he...he...tp yg bestnye bila aku buat diaorg lah yg akan jadi pengetestnye...sebelum nie memang ada jugaklah buat kek cuma kek coklat moist lah bawak untuk kawan2 kat ofis...buatkan untuk mak mentua ngan makcik kat muar untuk hari raya...tp yg bestnye mak mentua aku betul2 suka ngan kek aku...klu mak aku pulak suka kek coklat ada coklat parut banyak2 atas kek...maklumlah katanya nak kurangkan kolesterol dalam darah...betul ke?

buat masa sekarang banyak jugaklah duit yg telah dilaburkan untuk beli peralatan buat kek...mixer ngan timbang tu my hubby yg beli...hubby offer yg ada stand tp aku ckp x pelah untuk permulaan nie aku mintak yg kecik tu je...tp bila fikir2 menyesal lah pulak x ambik offer tu ...sudahnya lenguh tangan bila nak buat butter cream icing ari tu...he...he...padan lah muka hang sendiri...nak buat lagu mana...
hari tu adalah jugak ajak hubby pie kedai jual barang2 nak buat kek...fuyoo rasa seronok pulak tgk brg2 tu hubby kata kalau dia, x tau nak beli apa...he...he..he tp dia layankan je aku nak beli apa...mmglah sebab pakai duit aku sendiri so dia x kesahlah nak teman... cuba klu hubby aku yg keluarkan duit mau panas jgk duduk dalam kedai beraircond...

Nie lah antara peralatan yg telah aku telah beli kecuali mixer ngan penimbang...tp aku sangat teruja untuk kon2(nozzle) pipping beg klu ikut hati nak je beli semua kon2 tu untuk decoration kek...lama jugak aku pilih sebab nak cari kon yg betul2 asas punye..tauke kedai tu siap offer kat aku 24 kon RM 65.00 mana nak dapatkan? sebab 1 kon tu lebih kurang boleh dapat yg paling murah RM 5.50...cuba kira klu kalikan 24 jenis mau seratus lebih...tp x pe klu aku dah expert n dah boleh buat bisnes baru aku beli..la nie nak try kecik2 je dulu...
hubby ada jgk suggest kat aku ikut kursus buat kek...mmm..tp bila nak pie maklumlah buzy je memanjang nak pie pun kena ada duit...nantilah difikirkan kemudian...la nie pun aku banyak rujuk internet utk buat kek...sblm nie aku ada jgk ikut kursus buat roti kat tempat keja..rugi plk bila x ikut kursus buat kek masa tu..klu dapat pie kedua2 kursus ari tu kan best...
Semalam iman mtk buatkan kek yg ada gambo ben 10 ..."umie..umie...iman nak kek heppi besday gambo ben 10..boleh?" mana nak cari...nampaknye aku kena usha la mana2 tempat ke blog ke yg ada memberikan perkhidmatan membekalkan edible image ben 10 kesukaan anak aku nie...stay tune..tp rasanya mcm mahal skit kan?....:)

Kek Coklat Moist


Kek baru masak...masih dalam loyang lg panas2...sedap jgk

Kek yg telah dihias dengan toping ganache+badam cincang+sniker...buat special untuk husband sempena besdaynye....cup cake kecik tu balance dr bancuhan kek oren yg buat untuk majlis raya itpypj

Selasa, Oktober 20, 2009

Roti Puri Kari Ayam

Bahan Roti Puri :- (15-20 keping)
2-3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar marjerin
1 sudu kecil susu pekat
sedikit garam
air secukupnya

Cara-caranya :-
1. Masukkan tepung,serbuk penaik dan marjerin, ramas sehingga seperti serbuk roti.
2. Masukkan susu, garam dan air seterusnya uli sehingga menjadi doh.
3. Biarkan doh dalam 5-10 minit
4. Lepas tu buatkan seperti bola-bola kecil.
5. Letakkan sedikit tepung di atas tempat untuk menggelek bola2 kecil tadi (bentukkan ikut citarasa sendiri)
6. Bolehlah goreng sehingga kekuning-kuningan...angkat dan bolehlah makan dengan kari ayam ke...sambal ikan bilis pun boleh...

Butter Cream Orange Cake


This is a first time aku buat kek butter cream...makin lama semakin minat pulak dalam bab membuat kek...before this aku hanya tau buat kek coklat moist (tp x pernah upload gambonye...next time yek)...kali nie juga first time buat decoration atas kek...he..he ntah ape ghupa dah kek nie...kek nie aku buat untuk jamuan deparaya 2009 untuk itp...dr pandngan diaorg kek nye ok cuma manis sangat...sorry ye saya budak baru belajar...x pe lepas nie aku nak try buat lagi...jgn putus asa...hujung bulan nie tempahan pertama dari pelanggan pertama untuk Moist Chocolate Cake with topping chocolate ganache(betul ke eja nie?)..nanti i upload gambo yek...

Jumaat, Oktober 16, 2009

Makan-makan di warung Cikgu Zamri

Mee Goreng Basah

Nasi Goreng Kampung

Ubi Goreng Rempah Kari

Nasi Kuning + Ayam Panggang + Terung,Kacang Panjang Goreng Sambal + Timun + Tomato