Khamis, Mac 31, 2011

Mehlah baca sekejap :)

Assalamualaikum w.m.t. apa habaq kawan2 hari nie...Insya-Allah mudah-mudahan semuanya shat dan dirahmati Allah s.w.t. ...amin hari nie nak share satu cerita yang di copy paste dari facebook ...minta izin share ye :) http://www.facebook.com/home.php#!/notes/aleep-zol/so-sweetbacalah-kalau-ada-masa-free/200848229934724

Aisyah benar-benar keliru dengan sikap kekasihnya. Siang, malam, mesejnya satu pun tidak berbalas. E-mailnya terus lengang seiring dengan waktu yg terus berlalu. Dia sangat tertekan waktu itu. Aisyah memerlukan seseorang untuk menjadi tempat luahan bicaranya, tempat mengadu segala keperitan, tempat berkongsi suka dan duka.

Masih segar lagi diingatannya sewaktu dia dan Tariq bersama,kemana sahaja tentu mereka akan berdua. Setiap kali hujung minggu, sudah tentu panggung wayang akan menjadi destinasi utama mereka. Duduk berdua-duaan menjadi perkara yg amat dinantikan olehnya. Namun kini, semua itu hanya tinggal kenangan. Tariq bukan kekasih yg dikenalinya dulu, dia kini tidak lagi bersamanya untuk berkongsi suka dan duka. Janji-janji manis Tariq untuk bersama-sama membina istana berlandaskan syariat seakan-akan terkubur kini. “Kau jantan penipu! Kau pendusta! Aku benci kau!” hari demi hari, hati Aisyah makin kuat menjerit melepaskan kebencian, namun yg berkunjung hanyalah kerinduan terhadap seorang mahluk yg bernama lelaki itu.

Sehinggalah pada suatu hari, Aisyah bertemu dengan seorang gadis di sebuah program motivasi. Pertemuan didalam sebuah majlis yg singkat itu tidak diduganya membuahkan sebuah persahabatan yg berkekalan. Gadis itu amat lembut pekertinya. Auratnya dijaga rapi dan tutur katanya diatur sempurna. Danisya, itulah nama yg diungkapkan gadis itu sewaktu Aisyah menghulur tangan tanda perkenalan. Mulanya Aisyah tidak tertarik untuk mendekati gadis itu, namun kepetahan dan kebijaksanaannya berbicara, akhirnya hati Aisyah tertarik untuk mengenalinya dengan lebih rapat.

Sejak mengenali Danisya, Aisyah mula mendekati Islam sebenar-benarnya. Itu tidaklah bermakna Aisyah yg dahulu jauh daripada agama, namun kini dirasakannya perjalanan kehidupannya lebih terpelihara. Jika dahulu dia memakai tudung gaya moden yg menonjolkan dadanya, kini tudung itu menjadi bertambah labuh. Jika dahulu, T-shirt dan jeans menjadi pilihan pemakaian hariannya, kini jubahlah pula yg menjadi pembalut tubuh agar tidak menjadi bahan tatapan lelaki-lelaki berhidung belang. Hari demi hari, Aisyah seakan-akan mampu melupakan Tariq. Kini Danisyalah dunianya, segala masalah dikongsikan bersama. Kehadiran Danisya mampu menggantikan tempat Tariq. Yang anehnya, Danisya seolah-olah seperti Tariq versi wanita baginya.

Saban hari, semakin ramai yg gemar untuk berdampingan dengan Aisyah. Dia amat bahagia kini kerana dikurniakan ramai sahabat yg ada untuknya meluahkan rasa suka dan duka. Ramai pemuda cuba untuk mendekatinya, namun Aisyah segera menolaknya kerana dia sedar, cinta kepada seorang lelaki mampu membunuhnya. Apa yg dinantikannya kini hanyalah CINTA kepada ilahi dan bukannya cinta sementara rekaan syaitan bertunjangkan hawa nafsu. Cinta selepas kahwin menjadi idamannya kini. Bila dan siapa orangnya, biarlah Allah sahaja yg menentukannya.

Kini genaplah lima tahun pengajiannya di Institut Perguruan Kampus Gaya. Minggu hadapan, dia akan mula bercuti. Aisyah sudah mula sibuk mengemaskan barang-barang untuk pulang ke kampung halaman. Tiba-tiba Danisya datang mengirimkan sepucuk surat kepada Aisyah. Tanpa sebarang bicara, Danisya berlalu pergi. Perlahan-lahan, Aisyah membuka sampul surat berwarna biru itu. Hatinya berdebar-debar, kerana dia kenal benar dengan tulisan tangan disampul surat itu. Tulisan insan yg pernah membuat hidupnya sengsara dahulu.

Assalamulaikum,

Kehadapan Aisyah binti Abdul Halim, gadis yg selalu kusayangi sejak dahulu, kini dan InsyaAllah, untuk selama-lamanya. Maafkan diriku kerana telah lama menghilang tanpa sebarang berita. Aku pergi bukan kerana ingin meninggalkanmu tapi aku pergi kerana aku mahu mencari CINTA dariNya.

Mungkin dahulu aku pernah membawamu kedunia penuh kelalaian. Atas desakan hawa nafsu, aku mengajakmu melanggar batas-batas syariat. Mujur, aku tersedar lalu kutinggalkan kamu sendirian merangkak dalam kepayahan. Aku turut berduka kerana kehilanganmu. Siang, malam, hari-hariku terasa perit tanpa adanya kamu. Mungkin kau tidak menyedari, aku sering memerhatikan kamu. Mesej-mesej pertanyaan khabar darimu sengaja kubiarkan tidak berbalas. Maafkan aku.

Kuhadiahkan kamu adikkku, Danisya sebagai penggantiku, teman sewaktu kamu senang dan susah. Segala perkembangan tentang kamu, selalu kutanyakan kepada adikku. Kadang-kadang ada juga kau mengeluh tentangku, saat itu, aku terasa berat untuk menjauh darimu. Namun, aku perlu berbuat begitu, kerana aku perlukan masa untuk mengambilmu sebagai isteri. Ilmu agama perlu kuperdalami, ilmu dunia perlu kutuntut agar aku mampu mencari rezeki buat kita berdua.

Kini sudah tiba masanya untuk ku sunting dirimu. Apa yg perlu kau tahu, saat kamu membaca surat ini, rombongan meminang telah pun kuhantar kerumahmu. Kuharap kau sudi untuk menerimaku sebagai suamimu.

Sekian, wasalam.

Yg Benar,

Tariq.

Aisyah terdiam seketika, hatinya berbunga. Dalam esakan tangisan dia tersenyum. Dia bahagia kini. Tidak disangka, insan yg dahulunya dianggap pengkhianat, penipu dan pembelot rupa-rupanya seorang kekasih yg sejati. Benarlah, begitu indahnya cinta andai ada CINTA kepada Allah Yang Maha Esa. Aisyah mula menyambung kembali tugasnya. Tidak sabar untuknya pulang menanti hari-hari bahagia apabila dia dan Tariq disatukan nanti. Indahnya hidup berlandaskan syariat, itulah kisah Tariq dan Aisyah, anda bagaimana?

Hasil Nukilan : Jazulfadli Jamaludin


Kepada penulis terima kasih kerana sudi untuk berkongsi cerita ini pada kami semua...i like :)

Ahad, Mac 27, 2011

Nape Lambat Bonar

Assalamualaikum w.m.t. Apa habaq kawan2 semua...kekononnya hari nie ada semangatlah nak mengupdate blog alih-alih terbantutlah sudah usaha itu apabila gambo2 yang nak diuploadnya macam kura-kura berjalan tp rasa-rasanya kekura jalan lagi laju dari gambo yang nak ditepekkan dalam blog nie...frust betullah hmmm...rasanya kena try hari lain lah nampaknya bila ada waktu senggang lah yek...keciwa...keciwa...x dapat nak sambung cerita jom balik kampung 2 : Pengembaraan Bermula ...sian anak2 asyik tanya gambo umie dah masukkan? ...tunggulah ye nak excited betul diaorang nie

Jumaat, Mac 18, 2011

Jom Balik Kampung 2 : Aktiviti Anak-Anak

Assalamualaikum w.m.t.

Kali nie nak kongsi gambo aktiviti anak-anak di kampung...sebenarnya banyak aktiviti yang anak-anak cikgu zamri nie buat tetapi kebanyakkannya di rumah kawan-kawannya di kg Temangan nie so x dapatlah umie dia pie ikut serta so hanya gambo yang aktiviti kat rumah je lah ye saya uploadkan dan sambungan Jom Balik Kampung 3 akan disertakan gambar2 "pengembaraan cikgu zamri dan anak-anak bermula"...ala-ala macam cerita upin & ipin geng tu (lebih kuranglah sikitlah... layankan aje anak2 dan cikgu zamri nie ...yg termengah-mengah naik bukit sayalah :) )



cikgu zamri tengah get ready upih pinang untuk anak-anak naik


iyah...satu..dua..tiga..zam...zam...cikgu zamri...he...he...he...anak2 pun pandai cakap zam..zam ala ka zam...mcm cerita laksamana do re mi tu cumanya saya je yang suka2 tuko zam..zam cikgu zamri..he..he..he


nie iman tengah main tarik lori kat tengah2 kebun mak mentua..suka beno main kat celah2 pokok timun dengan anak pisang


Jom Balik Kampung 1

Assalamualaikum w.m.t.

Lama tak bergebang-gebang...semenjak bertukar cawangan tempat kerja nie sememangnya tidak punya masa utk bergebang dalam blog nie...nie bukan tahap bersawang dah nie sampai dah reput kayu rumah..he...he..he..
Untuk makluman kawan2 semua saya telah ditukar ke unit business di KPYPJ, masih di Johor lagi dan hanya sepelaung je dengan Institut Hospitaliti YPJ kolej terakhir setakat ini saya bertugas. Kerja di unit business nie rasanya lebih mencabar berbanding bertugas di bahagian kewangan kolej-kolej KPYPJ...sebabnya nape ek...sebabnya dalam unit nie saya kena jaga kewangan untuk lebih kurang 6-7 unit di bawah unit-unit business nie seperti unit latihan dan khidmat runding, percetakan & penerbitan, katering, usahawan jahitan, sewaan rumah kedai, pusat kecemerlangan pembangunan insan, tadika dan ibu pejabat unit business sendiri...mmg x menang tanganlah nak buat kerja...so kepada rakan-rakan yang nak dapatkan khidmat daripada kami jangan segan2 dan malu Insya-Allah kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik dengan harga yang berpatutan...dan nak tambah satu lagi kami mempunyai pantai yang cantik tau di Sekakap, Mersing kalau nak buat kem/kursus motivasi di tepi pantai...
Berbalik kepada tajuk di atas...he..he..he..sebenonya nak cerita pasal pengalaman balik kampung sempena cuti sekolah...dan juga saya nak maklumkan pada kawan2 mungkin saya akan tukar tema blog saya nie...kalau sebelum nie blog saya dikenali dengan tema warung maya cikgu zamri tapi bila difikir-fikir dengan ketiadaan masa senggang yang banyak utk bercerita dan juga menulis resepi yang dikongsi maka saya ingat nak tukor jadi BUKU SKRAP KELUARGA CIKGU ZAMRI...nape asyik nak bubuh nama cikgu zamri je...x de nama sendiri ke?...he..he..he..sebonarnya niatnya mmg gitulah sebab klu cikzu zamri x izinkan saya berblog maka x delah blog nie...amboi2 mcm isteri mithali konon...perasan..tp nape ek mcm suka plk letak nama cikgu zamri nie...he..he..he...jadinya dalam blog nie saya masih akan meletakkan cerita2, pengalaman2 dan juga resepi2 tapi kelainannya ialah untuk resepi2 tsbt saya akan copy n paste sahaja dgn cara amik gambo dr buku, majalah dan sumber2 yang dipercayai n tepekkan resepinya dalam blog nie atau pun link pada blogger2 yang memang dah sedia maklum kepakarannya dalam bidang masakan (bukan apa ada sesetengah buku masakan tiada dalam simpanan saya, saya cuma boleh pinjam je dan ada buku masakan keluaran lama yg mungkin tiada lagi dalam pasaran)...jadi terlebih dahulu saya minta izin kepada semua ye untuk copy, paste n link bahan2 yang saya masukkan dalam blog saya...tetapi sekiranya ada yang tidak bersetuju dan tidak mengizinkan cara saya nie bolehlah e-mail pada saya di sauqinah2003@yahoo.com janganlah sampai saman saya...saya nie orang sederhana je...duit pun x banyak nak bayo saman...mintak maaf awal-awal ye.