Selasa, Januari 26, 2010

Makan2 hujung minggu...

Nie makan2 sayang hujung minggu yang lalu...jemput tengok...klu teringin jangan lupa mencuba buat kat rumah masing2 ye...resepi mengikut air tangan masing2...sebenarnya ada jugak yang tanya kenapa tak masukkan sekali resepi dalam setiap gambo yang di attachkan nie...bukan x nak msukkan dik sebenarnya akak x sempat nak menepekkan resepi2 tu semua dalam blog..nak tengok blog pun dah macam pengendap..he..he.. bila ada masa baru boleh menulis klu x mesti banyak sawang labah2..mintak maap ye...adik2..kawan2...bolehlah rujuk mana2 blog yang senior n pakar memasak untuk buar rujukan contohnya blog en mat gebu...maklang corner...n ada lagi beberapa blog yang menjadi rujukan saya bila nak memasak...dia orang nie memang x lokek ilmu...tima kasih bebanyak di atas ilmu yang diberi...dapatlah i tawan perut suami kat umah he..he...
nie sup sayur campur..kono2 menu untuk isteri cikgu zamri dietlah...tapinya...alih2 makan jugak menu yang lain...he..he..cikgu zamri? geleng kepala je...

nie kerabu soo hoon campur udang n x lupa i bubuh jugak bunga kantan yang amik kat opis ari tu

nie konon2 jejari ayam tp x nampak macam jejari ayam je..anak2 sukalah makan macam keropok...sampai abahnya cakap "jangan abiskan tau abah nak jugak"....he..he..lepas nie boleh buat stail lain pulak macam resepi Kung Poa Chicken Maklang Corner punya...mmm..mesti best..

nie sayur goreng je campur skit dengan jejari ayam tadi buat perencah

yang nie macam biasalah nasi goreng cina...sarapan di pagi ahad...dah x de idea nak masak apa tengok nasi banyak lagi so buatlah nasi goreng...hero-hero kecilku suka sebab banyak kaler dalam nasi...
Tengahari ahad tu buatkan special menu nasi ayam warung cikgu zamri...he..he..abg kata punyalah penuh pinggan...biasalah i suka tengok klu orang makan banyak..khe...khe...

so close up skit apa yang ada dalam nasi ayam warung cikgu zamri nie...ada nasi + ayam panggang black paper + sayur chop chai+ salad,timun,tomato+sambal lada n sup ayam...so rasa2nya kenyang x sampai sebelum makan malam..he...he...

Yassin bulanan rumah emak...

Pada 17hb Januari ari tu umah mak buat majlis bacaan yassin bulanan...klu sesiapa yang duduk felda mungkin tahu dengan sistem giliran nie...klu macam kat tempat taman i tinggal bisanya kita akan rujuk kepada ketua majlis biasanya kita akan lantik ustazah menjadi ketua untuk melihat jadual bagi mengadakan majlis bacaan yassin dan tahlil..so bolehlah pilih hari apa yang kita nak buat majlis pas tu cek dengan planner ustazah klu ok so bolehlah on pada tarikh yg kita nak klu tak kena cari hari yang sesuai...lebih kurang cam tulah...klu di felda satu blok mungkin ada dalam 25 buah rumah jadi start yassin bulanan dari rumah pertama sampailah habis rumah mengikut turutan bulan klu dah habis giliran so mula balik rumah yang pertama mcm tu lah lebih kurang penerangannya...yang best tu...sambil adakan majlis diaorang nie akan main kutu sekali lebih kurang RM 10 sorang, jadi dengan main kutu nie dapatlah menampung kos untuk adakan makan2 selepas bacaan yassin kiranya dapatlah jamu kawan2 iye tak disamping menjimatkan kos...klu 1 blok ada 25 buah rumah...setiap rumah diwakili oleh seorang ibu jadi dah ada 25 orang makanya tuan rumah yang adakan yassin tu akan dapat RM 250 lah...klu nak makan lebih skit so tuan rumah cuma tambah skitlah dari simpanannya sendiri..bagus betul penerokawati zaman dulu2 kan dah terfikir dah semuanya untuk dapatkan pendapatan..so mana2 taman yang kat bandar yang masih belum mengadakan sistem kutu nie boleh lah mencontohi cara mak2 kita nie menjana pendapatan...he..he..tanpa keluarkan duit yang banyak untuk buat majlis...tapi jangan lupa pulak untuk menyumbang bila tiba giliran orang lain...ye

ooo..mak bersepahnya dapur...inilah ghupa dapur mak i penuh barang macam nak buat majlis sambut menantu lah pulak...tu belum lagi amik gambo tepi rumah...ramai yang tengah bergotong royong kat tepi umah klu kat johor orang panggil rewang...he..he

nie kek marble i buat untuk majlis mak...memula x planning pun nak buat tengok bahan2 ada lagi so buatlah tp mmg x puas hati...abang nak oven baru...he..he..lagi tahun lepas mintak oven baru tp sampai la nie belum dapat2 lagi...kan dah betul keknya mesti hangus sebelah tp x berapa hangus...walau keknya camni ghupa tp habis jugak lah...jiran2 mak kata ok cuma hangus skit je...habis licing diaorang sapu siap tapau bawak balik..he..he

yang nie lak klu x de memang x patutlah kan dah tokey kek coklat x kan x buat kan...ish..ish perasan tokey lah pulak...berangan je manalah tau satu hari nanti betul2 ada kedai kek sendiri ke...warung sendiri ke kan..kan...berangan lagi...ha..yang nie pun habis licing menyesal pulak x buat dua buku last2 tuan rumah pun x sempat nak rasa...x pe lah lain kali buat lagi yek...

eh lupa pulak nak cerita menu makan2 lepas baca yassin...sebenonya mak masak soto nasi siaplah sekali dengan begedil, kicap lada, soo hoon goreng, kuih muih dan sebagainya..tp nape tah ari tu ngan ari sebelum tu i kena gastrik la pulak...salahnya...perut tengah lapo x berisi on the way nak balik umah mak hubby beli air gas pas tu terlupa pie lah minum ha pastu tanggunglah sendiri sakitnyalah perut klu boleh cabut dah cabut dah perut simpan tepi dulu dah lega baru pasang balik...ntah apa2 lah punya imagine...so x de semangatlah nak mengamik gambo bagai...lupa nak snap set soto tu n makanan2 yang lain...asyiklah melayan perut...mmm...lain kali lah kita buat soto lagi...mcm tulah lebih kurang ceritanya..pas tu pulun lah mengemas barang2...mmm nie belum lagi majlis nak menyambut adik ipar mau berhari2 nak kena ngemas adoiiiilah...

Jumaat, Januari 22, 2010

Makan-makan lagi

Disebabkan telah banyak yang tertinggal gebang2 sambil makan2 pun banyak yang dah lupa ceritanya...maka isikan jelah dengan gambo2 makan2 sayang..he..he...layankan jelah...tak sempat akak nak bercerita dik..sibuk bangat maklumlah akhir ngan awal tahun nie sibuk nak buat audit so tergendala dan tertundalah ceritanya ye...mintak maap bebanyak...

ayam goreng kunyit..sesuai untuk akak2 yang bekerjaya sebab menunya 2 dalam 1 cukup semua sayur ada ayam pun ada...he bukan malas ye cuma mengejar masa...

nie main masak2 dengan hero-hero kecil kat rumah ..buat cup cake marble..yang tolong hias tu anak2 lah...bujang kecik je lagi...tp memang nak train supaya dah beso nanti boleh memasak senang bila isteri dalam pantang x payah risau nak ke dapur...untung tau dapat bakal mak mentua macam i..he..sporting...iye lah tu...sebenonya cerewet mewet...he..he.

nie ikan masak asam rebus campur dengan nenas dan bunga kantan...bunga kantannya amik kat tempat keja cuba tengok gambo kat bawah nie..cantik pulak klu hiaskan atas meja macam bunga ros x kembang lagi

nie la rupanya bunga kantan ye kakak2 cantik kan

nie pulak ada ceritanya...sebenonya teringin nak makan ikan siakap tiga rasa...tp malas tahap gaban nak pie pasar cari ikan siakap so apa yang ada jelah dekat peti ice box i sambar..oklah tu

nie ayam masak kicap...masak nie pun banyak version jugak...ada yang kuahnya cair ada yang pekat ada yang x ada kuah setakat gaul2 dengan kicap je ada yang letak rempah ratus ada yang setakat potong2 bawang, lada, halia n terus campak n curahkan kicap pun ada...yang penting ikut selera masing2...

nie rojak warung cikgu zamri...resepinya dari mak mentua cikgu zamri...senang, ringkas, mudah dan sedap dimakan..he...he puji diri sendiri nampak...perasan lah tu

nasi putih + daging cincang...resepi nie tiru serba sedikit macam kat satu kedai makan kat tempat i...mintak maaf ye tuan kedai...

ha..nie jemput2 udang geragau...cuba test buat kat umah mesti x boleh berhenti makan..lagi2 kalau baru angkat dari kuali pastu buat kecik2 comel mcm tu...anak2 pun mesti suka bapaknye lagi lah suka banyak2 kali kot... :)

nie adalah kali pertama cuba buat pulut kuning...sesaje je buat teringin...selalunya klu nak makan order je dengan mak...x pun dapat berkat pie kenduri kesyukuran rumah jiran...so lepas nie bolehlah cuba buat lagi...

yang nie pulak adalah nasi goreng...ha mesti tengok macam biasa je nasi goreng nie mcm x de yang special je...mmg x special sangat pun cuma masa nak menumis nie akak pakai minyak lepas goreng udang...itu yang teringat masa zaman kecik2 dulu...akak suka sangat klu makan nasi pastu letak sikit minyak lepas goreng udang..makan pulak tu panas2 lagi sedap klu ada sambal belacan n udang goreng sekali lah tu...fuh terangkat beb sedap bebeno..tp kesannya tengok jelah saiz badan akak...tp kan masa kecik dalam darjah 1-3 badan akak saiz xs je klu beratur kat sekolah mesti depan sekali bila start darjah 4 mmm...baru lah genetik sebelah arwah ayah menyerlah...sampailah nie...makin bertambah genetiknya..khe..khe...pernahlah jugak merasa saiz M ngan L (maksudnya sekarang nie lebih dari L dan XL la he..he) itu pun sebab tengah frust menonggeng..oopps he..he..ada cerita sebenarnya...barulah tau rasa mcm mana frust menonggeng...sampai kurus jadinya...ada masa kita cerita pasal nie ye...

Terima Kasih Kak Yus...sedap keknya

He..he tak kira nak masukkan juga gambo nie...first of all nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada kak yus sebab bagi kek nie...terlupa nak amik gambo mula2 bukak tupperware maklumlah tak sabo nak merasa hasil air tangan kak yus...dah separuh baru nak amik gambo tak pe kan kak yus...nie kak yus buat kek lapis cream cheese...mmm sedapnya...terima kasih daun keladi lain kali kak yus bagi, erin makan lagi....he..he..

he..he..2nd boss pun makan tau...sedap katanya...habis licing dah kitaorang makan...alhamdulillah...semoga bertambah2 dan dimurahkan rezeki kak yus...amin.

Selasa, Januari 12, 2010

Sambungan cuti - cuti ala honeymoon

rumah nie comel je memang dijadikan rumah contoh dan dinyatakan dalam pelayaran nie he..he..

klu x pergi tempat nie memang tak sah...so kena pie lah ye

klu masa dulu kita boleh naik kereta lembu yang real punya berjalan pusing2 kat sini la nie diaorang letak modelnya aje dengan lembu batu...boleh la untuk pengetahuan anak2..best tau naik kereta lembu nie...slow je teringat mcm cerita geng dalam upin ipin..sappiii...gooo..


model tiang lampu...


x sempat nak rasa nasi lemak kat sini...lain kali kena datang lagi lah nampaknya...

time nie dah nak krismas so banyaklah replika yang ada lampu2 camnie

sporting betul minah arab nie...dia bagi kita amik gambo dia

nie terapi ikan namanya tengok tu minah arab tu suka je ikan gigit2 kaki dia tempat nie sebelah je dengan kaunter tempat nak naik teksi air


nie eye on malaysia...tak pie naik pun x sempat lah

nie a famosa sampai sini je dah malam so x nampak sangat...

nie aktiviti paling last sekali untuk hari pertama..hubby belanja tengok wayang till midnight..bukan tengok avatar ye masa tu x keluar lagi ceritanya baru keluar iklan je kitaorang tengok 2012...sebab citer yang lain masa tu dah sold out...klu ikutkan lepas pukul 12 malam bandar melaka nie masih hidup lagi sebab ada night market kat depan menara taming sari tapi x amik gambo pun sebab dah kesejukan sangat lepas keluar dari panggung wayang... nak balik cepat n pas tu lapo pun ada he..he...so makan dah pukul 1 pagi pas tu tido pas tu bangun2 muka dah tembam camne?

jadi nielah antara gambo yg boleh disharekan so akhir kata bercutilah di Malaysia anda akan menemui sesuatu yang menarik di sini...Zoom Malaysia...chewah mcm keja dengan bahagian penerangan lah pulak...menarik tau macam2 ada di Malaysia...nie belum lagi pie jungle tracking ke panjat gunung ke mandi air terjun ke jeram ke kan mesti syiok..he...he...lepas nie boleh pegi tempat lain pulak ye...

Isnin, Januari 11, 2010

Cuti ala-ala honeymoon

Amboi tajuk bukan main lagi betul ke ala-ala honeymoon...kenapa kata ala-ala honeymoon...he..he..ntah apa-apa je kan...tak delah apa-apa sangat cuma nak cerita sikit semenjak akad nikah pada 27 Ogos 2004 dan bersanding 28 Ogos 2004 setakat nie tak ada yang betul-betul pergi honeymoon...alasannya tak sempat n...he..he tak cukup ongkos ke? bolehlah lebih kurang alasannya...n bila nak pie honeymoon alih2 dah pregnant lah pulak tak larat lah pulak nak jalan jejauh n lepas tu hubby pulak dapat KPLI dah kena tinggal setahun...lepas tu bersalin n jaga baby lagi lah malas nak berangkut barang banyak2 nak pie jalan...amboi banyaknye alasan...lepas tu he..he ada lagi lepas tu...anak dah setahun sambung pregnant lagi dan lagi dan lagi eh..eh x den nya setakat nie baru dua je lagi...baru-baru nie adik yang belajo kat upm bintulu tu cuti semester maka datanglah idea nak pie bercuti berdua aje...boleh ke x bawak anak nie?...bincang punya bincang akhirnya adik kesayanganku itu pun setuju untuk menjaga kedua-dua hero kecil ku so jadilah rancangan nak bercuti...tempatnya x lah jauh cuma kat melaka bolehlah untuk habiskan masa berdua dengan hubby yang tersayang...
kalau ikutkan selalu jgk pie melaka rumah saudara mara tp x berkesempatan untuk berjalan2 di bandar melaka..paling last pun masa rombongan sekolah rendah darjah lima...klu ikutkan pun x semua tempat dapat pergi n mungkin ada tempat yang best pergi dgn anak mcm zoo...wet world n sebagainya...mmm...maybe lain kali boleh pie lagi dengan anak2 pulak...rasanya cerita lebih best sambil layan gambo betul tak?...so layan jelah ye...

masa kitaorg pergi ari tu memang tengah cuti sekolah...maklumlah hubby cikgu so dapat berjalan pun time bebudak sekolah cuti n tempat aku pulak student pun baru nak cuti so kurang lah skit keja klu tidak susah jugak lah nak bercuti sape nak tolong kira duit he..he...boleh fikir pasal duit lagi yek...ialah pekerja yang berkakilebar apa he..he...sebenonya nak citer semua hotel dah penuh disebabkan cuti sekolah n bila nak booking secara online hubby kata pakat terjah jelah ha jadi nya melilau kat bandar melaka nie lebih kurang dua jam cari tempat nak tido kena bebel jugaklah dengan isteri tercintanya ini...maklumlah i kan cerewet...so jalan punya jalan jumpalah tempat nie...apa lagi meh tengok gambau ye...

mmm..boleh tahan jugaklah resort campur dengan muzium peribadi pemilik...

hiasan lgi siap ada keris



dekat sini ada koleksi kebaya mak aih harganya boleh tahan cecah RM200 ke atas tp memang cantik sesape yg peminat kebaya boleh beli kat sini

kat atas almari nie ada congkak so sesape yang tak kenal congkak boleh lah tengok

nie front desk untuk chek in n check out..adik yg kat depan nie baik hati orangnya dia benarkan kitaorg pusing2 n amik gambar tp dia malulah pulak bila suruh bergambar tu yang nampak dia nyorok kat belakang kaunter tu






nie lah antara gambo2 yang ada kat dalam resort sebenonya banyak lagi tp takat nie jelah yg boleh diupload ye

nie tgh nak makan laksa pantai puteri n cendol...cendol tu pebret i...camne badan x naik ye x? kat sini laksanya adalah gabungan laksa penang n johor...he...he...mana taknya mee nya pakai spagheti n kuahnya pakai kuah laksa asam so i pun buatlah cerita kat cikgu zamri orang yang wujudkan laksa nie suaminya orang penang n isterinya orang johor tp menginap di melaka...kwang2 senyum simpul je cikgu zamri kena klentong...tp mungkin ya ...agaknya lah... :)

nie pantai puteri...sebelah je dengan pantai klebang best bawak anak2 mandi kat sini landai je pantainya so Insya-Allah selamat untuk anak2

Kalau ikutkan pegi bercuti nie bukan sekadar ala-ala honeymoon tp kami try nak buat mcm cuti-cuti budget...dr awal hinggalah sampai kat umah kami catatkan berapa kos yang telah dikeluarkn n menepati x dengan peruntukan yang kami sediakan...so keputusannya Alhamdullilah menepati sangat bila kita buat perancangan lebih awal...so tempat tinggal...petrol...tol...makan...ole-ole n lawat ketempat yg nak dituju menepati perancangan asal yang dirancangkan...so lepas nie nak pie mana yek? mmm kena planning untuk cuti-cuti malaysia yang akan datang...tunggggu..eh sebenonya ada lagi gambo so sambung tengoklah ye antara tempat2 menarik yg biasa orang akan pie bila ke melaka...



nie menara taming sari ...betul tak ek lupa plk klu salah mintak betulkan ye

nie diaorang boleh naik n boleh lihat bandar melaka

Panjang sangat lah pulak entry nie patutlah kengkawan buat entry ada episod sambungan so disebabkan terlalu panjang n banyak gambo so i pun buat sambungannya ye