Jumaat, Januari 22, 2010

Makan-makan lagi

Disebabkan telah banyak yang tertinggal gebang2 sambil makan2 pun banyak yang dah lupa ceritanya...maka isikan jelah dengan gambo2 makan2 sayang..he..he...layankan jelah...tak sempat akak nak bercerita dik..sibuk bangat maklumlah akhir ngan awal tahun nie sibuk nak buat audit so tergendala dan tertundalah ceritanya ye...mintak maap bebanyak...

ayam goreng kunyit..sesuai untuk akak2 yang bekerjaya sebab menunya 2 dalam 1 cukup semua sayur ada ayam pun ada...he bukan malas ye cuma mengejar masa...

nie main masak2 dengan hero-hero kecil kat rumah ..buat cup cake marble..yang tolong hias tu anak2 lah...bujang kecik je lagi...tp memang nak train supaya dah beso nanti boleh memasak senang bila isteri dalam pantang x payah risau nak ke dapur...untung tau dapat bakal mak mentua macam i..he..sporting...iye lah tu...sebenonya cerewet mewet...he..he.

nie ikan masak asam rebus campur dengan nenas dan bunga kantan...bunga kantannya amik kat tempat keja cuba tengok gambo kat bawah nie..cantik pulak klu hiaskan atas meja macam bunga ros x kembang lagi

nie la rupanya bunga kantan ye kakak2 cantik kan

nie pulak ada ceritanya...sebenonya teringin nak makan ikan siakap tiga rasa...tp malas tahap gaban nak pie pasar cari ikan siakap so apa yang ada jelah dekat peti ice box i sambar..oklah tu

nie ayam masak kicap...masak nie pun banyak version jugak...ada yang kuahnya cair ada yang pekat ada yang x ada kuah setakat gaul2 dengan kicap je ada yang letak rempah ratus ada yang setakat potong2 bawang, lada, halia n terus campak n curahkan kicap pun ada...yang penting ikut selera masing2...

nie rojak warung cikgu zamri...resepinya dari mak mentua cikgu zamri...senang, ringkas, mudah dan sedap dimakan..he...he puji diri sendiri nampak...perasan lah tu

nasi putih + daging cincang...resepi nie tiru serba sedikit macam kat satu kedai makan kat tempat i...mintak maaf ye tuan kedai...

ha..nie jemput2 udang geragau...cuba test buat kat umah mesti x boleh berhenti makan..lagi2 kalau baru angkat dari kuali pastu buat kecik2 comel mcm tu...anak2 pun mesti suka bapaknye lagi lah suka banyak2 kali kot... :)

nie adalah kali pertama cuba buat pulut kuning...sesaje je buat teringin...selalunya klu nak makan order je dengan mak...x pun dapat berkat pie kenduri kesyukuran rumah jiran...so lepas nie bolehlah cuba buat lagi...

yang nie pulak adalah nasi goreng...ha mesti tengok macam biasa je nasi goreng nie mcm x de yang special je...mmg x special sangat pun cuma masa nak menumis nie akak pakai minyak lepas goreng udang...itu yang teringat masa zaman kecik2 dulu...akak suka sangat klu makan nasi pastu letak sikit minyak lepas goreng udang..makan pulak tu panas2 lagi sedap klu ada sambal belacan n udang goreng sekali lah tu...fuh terangkat beb sedap bebeno..tp kesannya tengok jelah saiz badan akak...tp kan masa kecik dalam darjah 1-3 badan akak saiz xs je klu beratur kat sekolah mesti depan sekali bila start darjah 4 mmm...baru lah genetik sebelah arwah ayah menyerlah...sampailah nie...makin bertambah genetiknya..khe..khe...pernahlah jugak merasa saiz M ngan L (maksudnya sekarang nie lebih dari L dan XL la he..he) itu pun sebab tengah frust menonggeng..oopps he..he..ada cerita sebenarnya...barulah tau rasa mcm mana frust menonggeng...sampai kurus jadinya...ada masa kita cerita pasal nie ye...

4 ulasan:

musYuk berkata...

sedapnyer!!!! akak nak muffein kek!!!!
huhuhuuh
slurrrpp~~~

Ezreen Abdul Rahim, Johor DT berkata...

nanti eza balik sini baru akak buatkan yek

Leyza berkata...

slm erin,
knp la pulut kuning tu mcm banjir jer...
actly feberet i pulut kuning ni....

erin berkata...

he..he..erin memang suka makan kalau kuahnya banjir... :)