Isnin, Disember 28, 2009

lamanya tak bergebang

Assalamualaikum kepada kawan2 semua...minta maaf banyak2 sebab dah lama x bergebang kat warung maya nie...maklumlah cuti sekolah husband pun cikgu so dia bercuti i pun ikut cuti sekali balik rumah mak mentua kat kelantan...sebnarnya banyak cerita n makan2 yang nak dikongsi tetapi komputer kita nie ada masalah lah pulak dari sebelum cuti sampailah naik cuti belum settle lagi...nie pun tumpang komputer orang...mintak maaf banyak2 sekali lagi yek Insya-Allah ada rezeki ada juga cerita yang akan menyusul...dan gambo makan2 sayang yang akan di upload dan cerita2 yang dah ketinggalan still akan dimasukkan kelak...

Khamis, Disember 10, 2009

lagi-lagi makan...he..he

spagheti bebola daging...ish suka sangat camne nie..klu makan nak lagi dan lagi dan lagi

mee goreng basah...pebret isteri cikgu zamri

nie namanya teh goyang iye ke namanye ek...sebenonya x berapa nak jadi sebab pakai teh uncang...fizikalnya bawah kaler putih atas kaler teh...nak minum baru kacau...nie belajo dgn pakcik kat hutan bandar...tima kasih ye pakcik atas ilmu yang dikongsi...kata pakcik nie..teh nie glamer kat thailand...x pe nanti i cuba lagi practise make perfect...he..he...hubby suka teh nie


nasi putih + daging masak merah...hubby suka sangat order makanan nie klu pie kedai itu yg buat untuk hubby tersayang so x payahlah dia pie makan kat kedai selalu sbb wife dia dah boleh buat serupa mcm kat kedai...he..he..perasan lah pulak

Ayam masak lada hitam
sambal goreng special menu warung maya cikgu zamri : ada perut lembu+limpa+paru+hati+sayur bendi...nie dah siap packing nak bawak balik umah mak...semua nie dapat masa hari korban ari tu...cousin yg buat korban..kita ngecek skit bawak balik..mekasih bebanyak ye...bab tulang, ekor n kaki lembu buat sup tu x sempat nak amik gambo habis licing dah semua..maklumalh i nie klu bab makan kekadang sampai terlupa nak amik gambo serupa lah jgk ngan menu hari raya aidiladha ari tu..cakap asyik nak amik gambo...last2 satu pun x amik...he..he

nie ada cerita sebalik makanan..sebenonya nak buat karipap pusing...ntah camne salah pulak sukatan bahan dah jadi karipap biasa...walau camne pun buat 25 ketul habis licing dimakan oleh hubby n anak2 n emaknye pun makan jgk :)

mee hailam pebret cikgu zamri..nie cikgu zamri yang suruh masukkan dalam menu warung maya cikgu zamri

tom yam ayam...menu diet isteri cikgu zamri :)

nie lah antara gambo2 yang baru sempat nak upload...maklumlah buzy memanjang...n line pun tumpang opis punya (buat time rehat ye)...so faham2lah yek... :)

Tempahan Kek Aidiladha

he..he..mesti orang kata dah basi cerita nie tp x pelah nak masukkan jgk...nie adalah tempahan kek daripada kak zah...admin officer kat tempat i bekerja... kak zah order kek coklat moist+topping ganache+colour rice...sempena hari raya aidiladha yang baru berlalu...tima kasih ye kak zah...lain kali boleh order lagi.

Khamis, Disember 03, 2009

Lamanya tak bercerita...

mmm..lama rasanya x menulis dlm blog...maklumlah 2 minggu sebelum hari raya aidiladha ari tu line internet tempat keja nie ada masalah so 2 minggu jugaklah tergendala...nak anto report pun kenalah guna cara manual...pas tu pulak sakit "M" pun melanda itu yg sepi je blog aku nie...nak upload gambo pun lambat...salah satu sebab jgk lah dah lama x menjenguk...ari nie baru berkesempatan nak menengok blog nie...buanglah sikit2 sesawang kat blog nie tiup2 sikit habuk n yang penting sekali ...AKHIRNYA...aku telah berjaya mengodeh2 blog nie maka terhasilah blog ini setelah di make over...he..he tp x boleh lah nak lawan dgn blogger lain yg lebih maju dan terkedapan dari aku...maklumalh i nie kan dalam proses belajar x habis berguru lagi... sat no jap lagi che' upload gambo muka blog nie selepas di make over serba sedikit....

ha...camni lah ghupanya lebih kurang...boleh lah ye tak...

so dikesempatan ini saya nak ucapakan terima kasih yang tak terhingga kepada Cikgu Norasiah Bte Aspan yang banyak membantu dan memberi semangat kepada saya untuk menghasilkan blog ini dengan lebih baik...Terima Kasih Banyak-Banyak :)

barulah ada semangat skit ye x?...tp disebabkan sekarang nie dah nak sampai hujung tahun so sibuk le sesangat...mintk maap kepada kengkawan sebab mungkin jaranglah i nak berblog dan bercerita cerita yg baru2 ye...Insya-Allah bila ada kelapangan saya akan turun lagi bergebang2 di warung maya cikgu zamri....eceh mcm bagi ucapan lah pulak...perasan...mcm ada org baca blog dia nie....ha..ha...tangkap lentuk sendiri...

Rabu, November 18, 2009

Menu baru warung maya cikgu zamri...

Mee bandung muor...pberet i lah nie...suka sangat lagi2 klu mak yg masak sodapnye sampai x ingat donia klu makan lagi2 klu masukkan sekali kulit lembu ngan urat2nye ..fuh melotop...1 lagi bonus untuk menu warung cikgu zamri...nak cuba?...abg kate best...amboi puji diri sendiri pulak...kawan2 pun pernah cuba so camne...boleh buat lagi x?

nie ayam masak rendang minang..he..he..jenis lebur semua dalam kuali tunggu sampai kering skit so bolehlah angkat n makan..anak2 suka...pedas pun diaorg makan...maklumlah i nie orang minang so klu masak musti nak masuk skit cili api...tp cakap minang satu hapah pun tak tau..mintak maaf ye tok n nek x sompek den nak blajo...ayah pun x ajar..he..he..dikira minang murtad ke?

Nie pulak kue teow sup...teringin pulak nak makan utk buat buka puasa aritu...satu lagi menu untuk warung cikgu zamri

Isnin, November 16, 2009

Nak makan apa ek...?

jejari keropok ikan

tauhu telur masak sos tiram

ayam masak sos tomato...ala-ala masakan cina yg simple tp enak...resepinye pun dapat dari rancangan tv Ho Chak...sesuai dimasak bg ibu-ibu yang mepunyai kerjaya... :)

telur itik dadar

coklat panas + light whipping cream + serbuk koko tabur...minum tak cukup 1 gelas...rasa sekali mcm nak tambah banyak kali...boleh gitu :)

otak-otak kempas...sedap sangat...nie abg bawak balik dari annual dinner kelab cikgu kat sekolah abg

kue teow goreng ....favourite cikgu zamri nie...

Hitam itu...?

keychain almari umah aku..hilang kunci mau kena kopek gerobok

beg kije beli sempena dapat bonus tahun 2005 iye ke 2005..tak ingatlah pas tu lama dah x dapat bonus he..he...tp yg penting gaji mesti naik he..he

baju kaler hitam yg selalu aku suka pakai...sempoi je...sbb kain nye x perlu menggunakan tenaga utk gosok lelama dan tahan lasak itu yg penting

tudung bawal...aku beli ngan member kat ofis...teringin lah pulak nak ada satu yg mahal skit..tp la nie dah turun kot reganya

terbalik pulak gambo nie...antara perkakasan yg perlu ada dalam idup aku..he...he...buat facial sendirilah kat umah...tiubnye pun kaler hitam itu yg nak try tu mcm best je...

rumah tempat letak spek mata..tp biasanya x letak pun bila nak jalan jauh je baru pakai...

payung nie dapat sempena annual dinner kelab cikgu sekolah abng tahun bila tah x ingat...selalunya aku yg pakai sebab kaler itam..nasib baik ada logo sekolah..klu x serupa mcm payung ceti da...

nielah harta kesayangan ku...my 2nd husband...sayang jgn mara ye...

kasut nak pie keja ngan kasut nak pie meronggeng bersama2 family tersayang..kekadang pie pasar pun pakai selipar tu..x sesuai jln x absorb lantai khe..khe..

antara kerongsang pemberian hubby...tp yg batu ikat tu aku beli sendiri harga promotion...bolehlah dapat murah klu x dua tiga kali pikir nak beli..yg belakang tu cincin pemberian bonda tersayang cincin perak dan ada batu permata..batu apa tah x tau tp ada batu kecik kaler hitam..suka sangat pakai..maklumlah aku nie kurang suka pakai barang kemas..tp klu orang dah bagi i pakai lah..tp cincin kawin x bleh nak pakailah..jari dah oversize...tunggu i slim mcm mula2 kawin dulu ye sayang baru boleh muat jari...


nie pun abng sayang yg belikan...

last but not least..sarung kamera canon aku pung kaler itam..kamera nye x dapat nak amik gambo coz x de kamera back up yg lain :)

Ha.. ramai yang menyukai warna hitam kerana ia nampak eksklusif dan penuh misteri.Personaliti pemiliknya dikatakan melambangkan kuasa, prestij dan kesenangan hidup. Mereka ini sanggup melakukan apa saja demi kepentingan diri mereka serta ...keluarga. Selain itu, satu lagi kelebihan mereka ini, tak mudah berputus asa kerana mereka akan mencuba hingga mencapai apa yang dihajati selama ini. Tapi... kawal sikit sikap panas baran membuatkan teman-teman sering makan hati! Bila dah marah, mulalah tak ingat dunia! Itu yang selalu menjadi punca pergaduhan bersama si dia/teman! Namun begitu, sikap mereka yang terlalu mementingkan persahabatan membuatkan mereka disenangi ramai! Jangan sampai diperguna pulak!!!.

Sebenornya selain kaler hitam aku pun suka kaler biru tp kaler itam lagi banyak..nape ek...mungkin disebabkan hitam nie nampak esklusif kot...menawan...misteri..ataupun klu aku pakai baju kaler hitam so boleh nampak kurus sikit?..he...he...entahlah tp kebanyakkan koleksi barang2 aku banyak kaler hitam trmasuklah kamera yg aku gunakan nie pun kaler hitam cuma tak boleh pulak nak amik gambo kamera nie... :) tengok jelah antara koleksi aku nie sebenornya banyak lagi barang aku yang kaler itam tp hubby kata mcm x betul je semua barang kaler hitam nak amik gambo...he..he...obsess nye...

Jumaat, November 13, 2009

Gila-Gila Bola...

video

Beginilah suasana sebenar semasa finale Piala Malaysia...penyokong2 red warrior yg begitu obsess untuk menyokong saksikan ajelah ye..nak komen lebih2 dah banyak sangat yg kita dengor kat tv..radio..surat kabo...kat tempat keja..di tepi jln raya.. kat warung cikgu zamri dan lain2 yg berkaitan

video

kita layankan jelah video keseronokkan diaorg nie...sebenonya byk lagi video yg diambil yg tv3..rtm 1 & 2...tvp 9..tv 8 dan channel lain yg x de..tp disebabkan lambat sangat proses muat naik nye so setakat nie jelah yg ditempekkan dalam nie...mintak maap la ye...ada masa lain kali che' muat turun lagilah ye itupun klu rajin he..he..

p/s:-semua rakaman nie telah diambil oleh cikgu zamri so hak cipta terpelihara ini telah dibeli oleh blog smile..happy..and cool ini..tima kasih.

Port Luck Sekolah abang...

Penjenamaan kepada warung cikgu zamri kepada peralatan yang digunapakai...mcm nak glamer je he..he..
Kek coklat moist with topping ganache and sprinkle almond and coklat parut...special ordered by hubby tersayang untuk port luck sekolah smkp...abg namakan kek nie red warrior...he...he..x de colour merah apa pun...abg mintak tulis red warrior atas kek sempena pasukan bola kelantan tu...he..he..x kuasa nak layan dah pukul 12 malam lah sayang esok nak pie keja x dan nak buat buttercream lah..jgn marah ye...

Lagi menu warung maya cikgu zamri...


Ikan haruan masak senggang johor...untuk sesiapa yang berdiet sesuai sangat :) mcm saya lah tu..


lagi menu diet sup sayur campur...cuba jangan tak cuba


yang nie pulak ikan haruan masak sambal..permintaan daripada hubby tersayang..teringin katanya...iyolah...


nescafe susu cikgu zamri...untuk minum2 petang time hujan...best katenya..mmm..


teh o lipton cikgu zamri..sape minum lagi banyak dapat idea...penaja lipton he..he

Isnin, November 09, 2009

Strawberry Cheese Cake & Cup Cake

Hari minggu yang lepas cuba buat cheese cake pulak...abg tanya sempena apa buat kek nie? sesaje kenakan abg.."sempena Kelantan kalah ngan Negeri Sembilan utk perlawanan bola sepak ari tu"..he..he sorry ye bang saje gurau dihujung minggu...kesian abg hampa dia rasa bila kelantan kalah ngan negeri sembilan..maklumlah abg sanggup berhujan dan bersesak2 semata2 nak pie sokong secara live perlawanan pada mlm ahad hari tu kat stadium bukit jalil...alah bukan x bleh pun tgk kat umah sesajelah tu ambil kesempatan nak berpoya2 ngan kawan eh?...sorry ye sayang tak bermaksud he...he...

Sebelum pie hari tu abg ada cakap klu kelantan menang dia mintak aku buatkan kek coklat moist nak bawak pie sekolah...ala-ala kek sempena kemenangan kelantan la nie...alih2 kalah so cancel lah tempahan tu...x pelah sayang nanti i buatkan untuk port luck kat sekolah ye...janganlah frust...

bila dah siap dah kek aku tengok mcm x best je kosong cam gitu..so aku pun buatlah buttercream icing untk hiaskan serba sedikit kek tu n letakklah skit srawberry syrup untuk nampak menarik dan sedap skit...amboi manisnye...maklumlah aku nie x kuat manis ngan masin sangat...Pastu aku tgk baki icing banyak lagi so berkira-kira jugaklah nak buat apa ye lagi so dgn rajinye aku pun membancuh adunan utk buat cup cake..first time jgk buat nie...mula2 tu sukatan aku banyak sangat utk cawan cup cake yg comel tu...so timbang2 dan sukat2 akhirnya dapatlah mengaggak berapa banyak sukatan untuk satu cawan cup cake yg comel tu...barulah keknye elok je dalam cawan tu klu x membuak2 he..he...

Iman ngan ikhwan pun suka tgk aku buat cup cake tu sambil2..he..he...ngap flakes star aku alih2 habis dah satu botol dikerjakan iman dan adiknye...yg ikhwan pulak makan cup cake tu icingnye aje..kek x abis lagi...tp asyik mtk tambah icing je..sampai comot2 muka tangan...alahai anak aku...hubby masuk dapur geleng kepala je tgk aku dgn hobi baru aku nie..."erin nie buat je kek tiap2 minggu ada je...dia buat tp x makan..makan pun sikit..asyik suruh orang makan...muka abg nie dah bulat dah tiap2 hari makan kek"..he..he..camnielah selalunya my hubby cakap kat aku...nak buat camne sayang i buat nie pun untuk orang2 yg tersayang...luv u much...jgn lupa walaupun kelantan kalah oven baru still nak jgk :) ...

Jumaat, November 06, 2009

Tempahan kek lagi...

cake chocolate moist with topping chocolate ganache and colour rice order by sarah...for tahlil ceremony kat umah mak dia...also order another cake...so aku buatkan kek marbel tp nape tah aku punya oven nie...maklumlah oven second hand...so proses pembakarannya x begitu rata...sudut yg dalam dah mcm nak hangus skit...lupa plk nak tutup dgn tudung periuk or almunium foil...nasib2...so bagi special diskaun untuk sarah....

tengoklah ghupa kek aku nie sian lah pulak...tak taulah mintk2 rasanya sedap ye...sarah..Insya-Allah amin....abang nak oven baru boleh?...he...he
tengoklah rasanye mcm nak sevey oven baru yg murah2 je..yg penting boleh diperlbagaikan kegunaannya untuk memasak especially baking a cake...wow..teruja lah plk...mlm nie mtk abg serveykan dulu kat jusco tmn u... aku lak nak pie tgk kat giant mana tau ada promosi...

Buat masa sekarang ada certain barang yg aku aim nak beli:-
1. Oven..yg tahan lasak dan bila bakar kek cantik dan sedap rasenya..he..he
2. Mixer yg ada stand...yg canggih manggih tu mesti dekat Rm 2,000 lebih kan?
3.Aluminium bowl mcm yg chef2 pakai tu...sebenonye dah boleh beli rasanya x lah berapa mahal reganya tp asik lari je budget dua tiga bulan nie...nampak kawn jual tudung nak beli..jual gelang kristal pun nak beli...camne...budget x lari ye x?

Khamis, November 05, 2009

Mari belajar bersama-sama...

Semalam try buat tart telur..aku memang suka makan tart telur..nape tah klu pie kedai roti mesti nak beli tp kekadang terpaksa tahan sebab diet...maklumlah tiggi kadar kolestrolnye...walau camne pun aku nak try jgk buat at last berjaya lah jugak buat cuma kulitnye x berapa rapuh mcm kat kedai...mmm..nampaknye kena belajar lebih lagi la ye..

semalam jgk aku ngan kawan2 kat ofis try belajar untuk buat deco kek..so aku pun bawaklah peralatan aku dan kakak kat ofis bwk kek, butter cream icing dan alatannye...so bermulalah project kitaorg untuk release tension..he..he...so buatlah ape2 yg patut...bos masuk bilik kitaorg sengeh je..."nak release tension boss...he..he"

so camnielah hasilnye selepas dah kena ngap separuh dah kek tu...lupalak nak amik gambo masa belajo tu maklumlah tukang amik gambo tangan penuh cream icing (aku lah tu)...icingnye lembik sikit tu yg melepek skit icingnye...tp kita belajar lagi lps nie...
td sarah baru order lagi kek coklat moist ngan kek marble...ada x ek bahan lagi kat umah...chek it out....besok upload gambo