Khamis, Mei 26, 2011

Apa saya buat sekarang?

Assalamualaikum w.m.t.

Apa-apa je tajuk yek....mesti kawan2 heran nape lah blog saya nie asyik berabuk je...ari tu pun kata nak sambung cerita kembara anak2 pun x bersambung2 sampai dah nak balik kg semula dah nie tp masih x timbul2 lagi hutang 1 cerita...mintak maap lah yek dgn alasan seperti biasa..kakak buzy lah dik....tak pe..tak pe ada masa i upload eh gambo tu (ha..janji lagi)...kawan2 mesti pelik sekali lagi napelah x de cerita makan2 sayang ...dah x memasok n membaking lagi kah isteri cikgu zamri nie?...eh ado..ado sape yang kate x de...cumanya alasan seperti biasa non ado maso...nak menepek cerita kat rumah bersawang nie...n lagi satu rahsia n x berapa nak rahsia nie sebenonya isteri cikzu zamri nie kekononnya ada 1 misi yang besar...he..he..sebenonya i tgh berdiet...eceh...ceh..betoi ka che'...betoilah...sebab tulah jarang che' nak menepekkan gambo atau cerita makan2 sayang...bukan apa takut bila tepek gambo je...semangat nak makan berkobar2 lah balik...klu semangat nak makan nasi 1/2 senduk je x pe takut bersenduk2 lah pulak letak dalam pinggan..he..he..walau camne pun hobi pie blogwalking ke rumah kawan2 yang ada cerita makan2 sayang tetap diteruskan jgk cumanya kena kuat semangat n telan ayaq liur je lah yek...kekadang ke laut jugak dietnya bila time balik kg...mana boleh tahan tengok asam pedas ikan parang..betul tak kawan2 :)

Walau camne pun yang penting mesti kuat semangat untuk berdiet bukan semata2 untuk kurus tp untuk sihat sebenarnya...n lagi satu sebenonya i berdiet nie sebab cikgu zamri dah mcm bg hint je nak ada baby lagi..iyolah tu ye...so kenalah i kurangkan berat badan sekiranya dimurahkan rezeki untuk menambah ahli keluarga....klu i x kurangkan berat badan mahu naik sampai 100kg nanti...maklumlah time pregnent biasanya nafsu i nak makan nie menjadi2 tau...

So tungggggu cerita misi i untuk kurangkan berat badan ye (tengok berjanji lagi...)... :) Insya-Allah ada semangat yang berkobar2 utk tulis i tulis hik..hik...kepada kawan2 tolong doakan saya agar kuat semangat untuk mencapai target saya nie ye...

Isnin, Mei 16, 2011

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari Guru

Assalamualaikum w.m.t.

he..he..mintak maaf banyak-banyak ye terpaksa meng"combine"kan ucapan..maklumlah sibuk memanjang kan...sebelum saya memberikan ucapan mohlah layan gambo seketul dua nie...


nie blueberry chesse cake yg saya buatkan untuk emak sempena hari ibu hari tu...letak 2 ekor ladybird 1 emak punya 1 saya punya tp sebenonya dua2 anak saya yang bujang tu yang ngap...x dan nak deko-deko lebih2 takut cair pulak on the way nak balik umah...maklumlah time tu kan tgh musim panas yang sangat

nie pulak hadiah dari anakanda yang tersayang..sebenonya ada 2 gelang 1 iman yang punya n lagi 1 ikhwan yang punya (tp yang ikhwan nie kata dia nak simpan..layankan ajelah ye)..gelang dan kad nie dibuat di tadika atas bantuan cikgu tadika anak-anak..terima kasih ye anak2 ummie...sayaaaaaaaang semua anak ummi semoga menjadi anak yang soleh dan cemerlang di dunia & akhirat...amin n tak lupa jugak terima kasih buat cikgu2 yang membantu :)


Jadi dikesempatan ini memula sekali nak ucapkan Selamat Hari Ibu teristimewa sekali buat emak saya iaitu Pn Elis Abu Sujak aka cik elis (sebenonya dah wish pun cuma x sempat2 nak publish kat blog nie...walau camne pun I luv u Emak) terima kasih kerana memberikan kasih sayang yang tak terhingga untuk anak mu ini :) ...Secondly i would like to wish Happy Mother's Day buat my MIL Pn Zainab n nama glamer kat kg org panggil kak nab..coz accept me as your own daughter...thank you so much (even she not read my blog...i dedicated this specially for her...luv u Ma)...and last but not least for all mother in the world you are superb... :)

Ini emak saya..saya sayaaaaaaang sangat emak saya :)

Ini Mak Mentua saya...saya pun sayaaaaang mak mentua saya :)

Ucapan seterusnya saya dedikasikan untuk suami saya sendiri selaku cikgu... Selamat Hari Guru..mengajar tu biar rerajin...mendidik tu biar ikhlas na...jangan main2...tau... Semoga menjadi guru yang cemerlang dan terbilang (part nie hubby i cakap orang dah tak guna sangat dah ayat cemerlang dan terbilang nie..tapi nape eik)...mudah-mudahan dapat APC tahun nie hik..hik..hik..lama dah dia ngidam nie n klu dapat bonus jangan lupa kat isteri you nie yek..rezeki dikongsi bersama he..he

tengah menung apa tu...berangan nak dapat bonus tahun nie ke?

Selasa, Mei 10, 2011

SUSU TERAKHIR BUAT SI KECIL

Assalamualaikum w.m.t.

Hari nie nak kongsi cerita yang saya copy paste dari facebook...minta izin copy ye

Susu Terakhir buat si kecil

by محمد هداية حسيني on Thursday, May 5, 2011 at 12:18pm

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...

**Sedih sangat nie…sampai rasa sebak yg amat sangat dalam dada…betapa besarnya kasih sayang seorang ibu tadi walaupon ketika berada di hujung nyawa tetapi masih sempat menyusukan si kecil sebagai ingatan terakhir buat dirinya sebelum mengucapkan "selamat tinggal anak ku...ibu pergi dulu ye sayang".