Rabu, April 28, 2010

Teddy Bear drpd Kak Yus..terima kasih :)

eei tomeinya..tomeinya...geram..geram..he..he...tima kasih banyak2 kak yus..ooppss terkeluar pulak sikap keanak-anakan i nie...malu lah pulak..walau camne pun tima kasih sekali lg ye kak yus..klu dapat yg real one punya pun mesti best..amboi2...nak lebih2 plk ye i nie..mtk maaf :)
nie kali kedua dalam minggu nie i dapat award...tima kasih bebanyak ye pada kawan2 semua...tapiii...seperti biasa mestilah ade task nye...so scroll on ye kawan2

1.Copy award nie macam dapat grammy award-siap

2.Beri tahu siapa dan link pemberi award ini-Award nie diterima daripada Kak Ibrayusarima ku yang tersayang :) tima kasih.

3.Tajuk pos mesti ada 5 dan kena jawab 10 soalan dgn setiap 1 soalan mesti ada 5 jawapan-i will try my best my dear friend

4.5 nama panggilan orang panggil anda (five name that people call you)

*ezreen-nama dalam kad pengenalan n surat beranak n bagi orang yg baru kenal i @ di kaunter-kaunter perkhidmatan he..he
*erin-nie panggilan biasa yg klu orang dah kenal i
*kakak-panggilan kat umah bila di rumah mak
*kak long erin-nie panggilan klu berada disekeliling saudara mara sebelah arwah ayah
*Puan Erin, Cik Erin & kak-nie panggilan biasa lah pelajar2 yg nak berurusan dengan i...aishhh diaorg nie main hentam keromo je puan atau cik (hik..hik..suka lah tu org panggil cik ye...anak dah 2 sendiri mau ingat ye) oklah jugak klu kakak...mmm masa nie bolehlah panggil i kakak abis tu klu i dah berumur x kan diaorg nak panggil kakak lg kan...nenek..nenek nak mintak lejar...he..he apa punya imiginasilah...
tp yg nie bonus punya nama..masa i belajo kat u ..disebabkan nama i dah macam ala-ala glamer (konon2nya lah tu) nak tau x diaorg bagi i nama apa (nie dikalangan kroni2 jelah)..MARPOAH you..jgn main2..hik..hik

5. 5 tarikh penting dalam hidup i (five important dates in your life)

*28.6.1979-klu hari besday sendiri pun x ingat parah lah yek
*31.7.1953-ni my mom besday
*23.10.1979-my nie sayang besday
*3.7.2005-iman besday
*7.7.2007-ikhwan besday
*8 & 16.7-besday my little sister n little brother eza n azri (little lagi ke?)
*8.10.1981-my little brother ezal besday (yg nie tersangat2lah "little" nye hik..hik)
*february 2001-my father passed away ....

eh terlebih lah plk...byk lg tarikh nie...

6.5 perkara yg telah anda lakukan semalam

*pagi2 dah exercise main petanque n petangnya main volley ball...konon2 nye mcm atlit la..perasan
*buat kerja2 hakiki di unit kewangan
*makan...nie wajib
*lipat baju yg dah nak menimbun..tp masih terkawal timbunannya..he..he
*merajuk ngan hubby sebab i dah pesan i x sempat nak siang ikan dia pie beli ikan saiz sedang2 beso tp x mtk tolong abg kedai siangkan...i penat you...n balik dah lambat nak kena siang ikan lg..siang ayam lg..masak lg...basuh baju lg...lipat baju lg..nak ajar anak buat homework lagi..nak online fb lagi...update blog lagi (amboi2 melampau tul lah i nie kan)...hep..hep..jgn mengeluh...x baik tau hilang pahala..he..he acah je..mtk maaf ye kawan2

7.5 cara untuk hepi..hepi..i like (five ways to be happy)

*klu my hubby sayang i..i mesti hepi gila la sangat
*tengok anak2 i bergurau senda..ketawa...hepi la sangatnya
*jumpa mak i...lagilah hepi rasa mcm x nak balik umah sendiri
*bila i jual kek..my costumer berpuas hati n ucap terima kasih...hepi sangat..Alhamdullilah
*klu lah i menang@dapat berjuta2 ringgit...lagilah hepi..he..he..(mata duitan ko eh erin)...x menjawab soalan lah...

8.5 cerita kegemaran (five favourite movies)

~nie jawapan i lebih kurang je dgn kak yus..boleh copy n paste x ? :)
*cerita family2 bahagia
*penyiasatan-criminal mind,CSI,bone colector..n banyak lg lah
*romantik pun suka jugak-mcm while you're sleeping (betul ke ek tajuknya..lupa lah),my bestfriend wedding...n lain2 x boleh nak pikiaq lah plk tajuk ceritanya..
*seram pun suka jugak
*cerita kelako pun i suka

6.5 hobi yg paling suka

*Membaca
*Memasak
*Melayari Internet
*Melancong
*Memandu

7.5 orang yang anda suka (five favourite people)

*emak...ayah...abah(bapa tiri)
*hubby..anak2
*my siblings n relatives
*my dear bestfriend..miss you all much
*n all my friend...luv u much
~terlebih sebenonya..x pe kan..kan..

8.5 tempat yang disukai bila bercuti(five favourite places for vacation)

*Menunaikan haji dan umrah....yg nie i tiru sejibik mcm kak yus punya ye...bcoz ada kenangan indah di situ...miss so much...
*rumah mak lah of course
*pasir putih tepi pantai...la..la..la...la
*pusat2 peranginan@pelancongan-dlm dan luar negara
*balik kampung ooo balik kampung..umah atuklah mana lagi

9.5 sebab nape i jawab servey nie (five reason you answer the servey).

*friendship with kak yus
*untuk lebih mengenali luar dan dalam my lovely friend and my friend will know me better
*ukhwahfillah dunia dan akhirat..Insya-Allah
*sebab i suka jawab bila orang tanya..hik..hik..mak mentua i x suka tau kalau dia tanya orang tak jwb...samelah dgn i...
*untuk dimasukkan dalam i punya tesis subjek R&D cara-cara menjawab soalan bila anda telah ditag di dalam blog..he..he..acah je (ada yang kena ketuk nie)

10.5 orang yang hendak anda tag (five person to tag)..hik..hik..mari kita lihat sape yg kena
1.Enot
2.Kak Ieyza
3.Rosmah
4.HarrisFadzilah
5.Kak Ayuzarhidah

Selasa, April 27, 2010

Award daripada Kak Ayu..terima kasih... :)

Nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada kak ayuzarhida sebab sudi untuk menganugerahkan saya dengan award nie...amboi2 mcm nak ucap atas pentas lah pulak...walau macam mana pun bila dah terima award nie mesti ada tugasannya..betul tak kawan2 so layannn...

1. Buat entry tentang award nie - siap
2. Copy badge "Beautiful Blogger Award" - siap
3. Ucapan terima kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut-siap
4. Senaraikan 15 blogger sebagai penerima award-mmm Insya-Allah nak kena cari nie..klu yg tlh dilistkan dalam blog lain boleh listkan balik tak? he..he... ;) (nampak sangatlah i punya follower skit ek)..ok check it out my friends

1. Norasia-Aku Insan Biasa
2. Ninie Aziz-This is Our Story
3. Ezazura-Lalala
4. Zaidah-Comel
5. Kak Ieyza-Memasak Sambil Bersantai
6. Kak Fizah-Bagi Poket Kenyang
7. Nurshah Family
8. Ibu Arifa
9. Rosmah Azan
10. Kak Ina Mail-hijau itu indah dan permai
11. Puanxcomei-~sesuci kasih ibu~
12. Sonata anak kancil-nak bagi jugak biar pun sebelum nie dah pernah terima..he..he..boleh?
13. Kak Yatie-~**Sinar Kehidupanku**~
14. Aeini Omar-~aeini's AT HOme~ - selamat berkenalan
15. Alyani-~Cahaya Hatiku~-selamat berkenalan

he..he cukup pun...bagi kawan2 yang lain jugak..jgn malu2 ye untuk ambil award nie..klu boleh i nak share dgn semua blogger...

Sabtu, April 24, 2010

Tugasan yang tertangguh..

Kalau ikutkan dah lama dah i dapat tugasan nie..tp la nie baru berkesempatan nak menjawab..mtk maap banyak2 ye kak ayu n kawan2 yg lain...so terimalah jawapan ku yg seadanya utk tugasan kali ini..he..he


Ini lah beg yg i pakai tiap2 hari pie keja..klu ikutkan beg nie i beli pun sebab mak i yg suruh tukar beg baru..i nie sebenonya bukanlah kedekut..tp selagi beg yg lama x koyak..zip x pecah..i x tukaq beg baru...dah kena bising dengan mak barulah i tukar..he..he..n klu nak tau beg nie i beli hasil dari jualan kek yg i buat..Alhamdullilah...mudah2an bertambah lah rezeki Allah bagi..amin.
...ehem..ehem untung tau cikgu zamri..sebab i nie bukanlah begholic...so jimatlah skit duit poket cikgu zamri..mesti dia kata fuhhh selamat...x payah keluaq duit nak beli beg banyak2 utk wife dia nie...khe..khe
so meh kita teruskan...sesi terjah n terobos beg (betul ke istilah nie)...he..he..nampak leper je kan beg nie meh tengok isi dalamnya..

yg nie wajib ada my purse kecik utk isi kad2 atm n membership kad n also identity card...mykid anak i pun simpan sekali tu yg mcm boncit skit...handset...dua2 barang nie mesti i bawak klu nak pie mana2...n one more thing klu i outing dgn family i suka pakai seluar so 2 benda nie je i bawak...i sebenonya x suka bwk hand beg...so pie keja je lah bwk handbeg...:)

dompet utk letak syiling..compact powder n apa nama nie ek...dompet bunjut ke orang panggil..bukan2..apa2 je lah...sarung bunjut pun bolehlah..utk i isi kan sedikit brg utk melawo he..he..gincu..perfume botol mini...hand losyen pun yg mini jgk...maklumlah i nie ringkas je orangnya..makeup2 pun x berapa pandai...so nie jelah yg i ade...n i pakai jgk moisturizer total olay tp disebabkan botolnya beso...x muat beg so i x masukkanlah ye...cuma i standby kan 1 botol utk guna kat office

kunci keta..kunci umah i n also ada skli kunci umah mak i kat kampong..tu yg menambah berat beg..nasib baik kunci opis x letak sekali...

oopss nie bukan pil perancang ye..nie antibiotik..maklumlah i nie byk sangat yg sensitifnya...kulit sensitif lah...darah sensitiflah (iye ke)...perasaan yg sensitif lah...he..he.(amboi2 melampau lah tu)...klu ikut kan dari zaman i kecik hidup i bergantung kepada ubat antibiotik...sian mak i terpaksa jaga anak dia nie x boleh salah skit mesti gatal sana..gatal sini..klu x gatal ..bengkak kat sana bengkak kat sini n mcm2 lg tp start je i belajo kat uum...mungkin tempat n udaranya bersih n banyak pokok...so kuranglah skit alergicnya...sampai la nie..kekadang je i ada alergic...
he..he..nie baucer diskaun untuk makan2...alamak lupa plak nak tgk bila expired nye yek

nie antara kad2 bussiness yg i terima..x sempat nak simpan dalam folder kad..kad kupon..buku nota kecik...n yg buku kaler merah tu sijil derma darah..so manalah tau apa2 berlaku n nak dimasukkan ke general hospital n x cukup duit so bolehlah i gunakan kad nie sbb ikut bilangan derma darah yg i buat layak utk masuk wad kelas 2 secara percuma

nie pulak resit2 yg masih i x buang lg n keratan memo tempahan kek i..he..he..

so semuanya dah dikeluarkan n mcm nielah ruang dalam beg i bila dah dikosongkan..x lah beso mana tp Masya-Allah mcm2 ada..klu boleh semua nak sumbat masuk ye..cuma gambo roti kering x payahlah tunjuk ye...

Diharapkan kak ayu n kawan2 yg turut bersama-sama menjawab tag nie berpuas hati dengan penerangan yg i bagi...n kita berjumpa lagi dalam sesi tag2 yang akan datang ye...he..he..tunggu!!!..mcm nak tag kat orang lain je... :)


Selasa, April 20, 2010


You Just Dont Know
Graphics



Life's Too Short
New Graphics


Ahad, April 11, 2010

Bubur Pulut Hitam


Mmmm teringin sangat nak makan bubur pulut hitam...tengok stok makanan kat dapur ada lagi beras pulut hitam...pengasuh anak i bagi masa pie jalan2 ke utara...so apalagi...daun pandan ada..gula melaka ada ...santan kotak ada (maklumlah bekerja x sempat nak pakai kelapa parut yang fresh so standby santan kotak je lah)...so jadilah bubur pulut hitam...i like...tp terlebih gula lah pulak..termanis skit... :)

note: i letak skit santan pekat atas bubur tu utk hiasan..nampak mcm bunga lily x tak pun bunga raya..he..he

Nasi Ayam Penyet

Menu hari minggu nasi ayam penyet...mcm teringin lah pulak nak buat lepas jalan2 pie blog kak yus dgn kak ieyza...mmm sedapnya..selalunya nasi ayam penyet nie i beli je kat taman u..tak terpikirlah pulak nak buat...tp hari minggu ari tu mcm nak try buatlah..kalau ikutkan resepinya i try cuba test ikut citarasa sendiri...x taulah sebenonya jd ke tak tp hidangannya lebih kurang macam yg i beli selalu lah...n tanya kat my hubby dia kata ok jgk n tanya resepinya...i pun bgtau resepi main hentam keromo je..boleh x?...he..he....tp rasa lebih kuranglah cuma sambal belancannya x berapa pedaslah kat my hubby...ait mcm x caye je my hubby nak makan pedas2 sampai meleleh hidung...hik2...maklumlah makan nasi ayam penyet taman u dia punya sambal belacan fuhh mcm nak melompat pedasnya...tapi sedap...

Biasanya hidangannya ada ayam penyet, tempe, kobis, kacang panjang, potongan limau nipis..tp apa yg i letak ikut stok yg ada kat umah je...


mesti ada sup...


n mesti ada sambal belacan...wajib ada baru uummph

Blueberry Cheese Cake


Ini adalah kali kedua i try buat cheese cake..kali pertama buat cheese cake biasa je yg mana bahan2nya adalah seperti nak buat kek biasa n ditambah dgn cream cheese...tp kali nie buat yg betul2 punya mcm kat kedai tp yg bakar punya lah bukan yg cheese cake yg boleh terus makan selepas disejuk bekukkan..maybe satu hari nanti nak try buat yg mcm tu lah...apa namanya teknik tu kurang pasti lah pulak...gambo nie masa baru lepas keluar dr oven (keluarkan selepas dah sejuk dr oven)

lepas tu i letakklah filling blueberry..sebenonya i mmg suka blueberry n strawberry flavour..itu yg berkira2 jugaklah nak letak yg mana satu...stok dua2 ada kat umah n buah strawberry pun baru beli atas permintaan anak bujang i yg sulung tp yg nie jgk menjadi pilihan hati i...he..he..yg anak i punya i letakkan potongan buah strawberry atas ptgn kek biar pun fillingnya blueberry...x amik gambo lah plk

yg nie dah siap potong n tinggal ngap je :)
yang nie gambo sebelum dipotong...mtk maap lah ye i nie suka yg melimpah ruah so fillingnya pun i letak melimpah ruahlah sikit kat tepi sebagai hiasan

Jumaat, April 09, 2010

Tukar template lagi

Hmm..banyak betul design template yg cantik2 tp tak tau yg mana satu nak pilih last-last pilih je lah background nie sebabnya jari tangan ku dah kebas coz pie jenguk satu2 template yg berpuluh-puluh and x mustahil beratus-ratus jenis...mungkin lepas nie tukor lagi kot tp lambatlah skit...klu ikutkan nak cari template yg kaler epal hijau tp nye masih x jumpa lg yang berkenan di hati...x pelah lain kali i searching lagilah ye..terima kasihlah banyak2 kepada pereka template2 nie sehinggakan blog2 yg ada terhias cantik...
Kepada kawan sekalian yg ada sumber utk pilih template yg cantik2 meh lah bgtau kat che' no so bolehlah che' terjah...n jenguk2 n buat pilihan utk menceriakan dan bagi semangat nak berblog lebih... ;)

Khamis, April 08, 2010

Jawapan untuk soalan kak ayu

Kenapa Saya Berblog?

1. I want to be a blogger biaq pun not a blogger tegar

2. I want to share my makan-makan sayang with people i love, family, friend and new friend..welcome to my blog :)

3. Untuk mengembangkan bussiness yg i usahakan secara part time

4.Untuk share cerita-cerita dalam kehidupan i (yg bertapis sahaja...mtk maap)

5.Untuk cari lebih kenalan iye juga...

6.Nak celik IT...secara jujurnya i belajar sendiri utk try buat blog nie dgn bantuan rakan2..terima kasih kepada rakan2 yang memberikan sokongan.

7.Jeles tau orang lain ada blog kita pun nak ada blog juga...he..he..hek eleh mcm poyo je jawapan yg last nie kan

so boleh diterima x jawapan nie cikgu ayu?

Rabu, April 07, 2010

Tempahan Kek Lagi

Tempahan kek lagi...nie kek coklat moist yang diorder oleh isteri kepada en mazrul..en mazrul nie kira salah sorang boss i jugaklah kalau dalam department kewangan nie..isteri en mazrul order melalui kak zurin staf kewangan hq n disampaikan hajatnya kepada saya..ingatkan nak buat supriselah hari nie..alih2 tuan punya diri atau pun besday boynya mc lah pulak...akak nie mtk buat deco yg simple2 aje...nampaknya esoklah boleh suprisekan en mazerul..he..he....sabo ye..sabo kita tunggu esok...di doakan semoga en mazrul cepat sihat n boleh bekerja semula n semoga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah s.w.t....amin.

nie pulak kek coklat moist yg kosong tanpa letak apa2...ordered by wife en mazrul jugak..klu ikutkan kedua2 kek nie adalah repeat order...sebelum nie en mazrul pernah order sebanyak 3 buku kek coklat moist with topping ganache utk bawak balik kg n jamu kawan2 kat ofis...walau apa pun terima kasih kepada kedua-duanya di atas sokongan yang diberikan...klu sedap boleh order lg ye... :)

Yang nie pulak sebenonya order dr adik lela...sebelum nie adik lela nie bertugas di itp dan dalam masa yg sama mengusahakan koperasi di itp...la nie bila dah habis kontrak so adik lela nie menguruskan sepenuh masa koperasinya n telah pun mengorder kek coklat moist utk dijual di koperasinya...semoga succes ye dik n terima kasih...n adik lela jugak request supaya buatkan kek coklat nie utk dia jual kat koop tiap2 minggu...Insya-Allah dik...ada rezeki n kesihatan yang baik akak buatkan lagi ye...

Jumaat, April 02, 2010

Makan-makan di hujung minggu

Nie pulak makan-makan hari sabtu lepas klu kawan2 nak tau makanan kat bawah nie lah antara makanan favorite satu keluarga i...Asam Pedas Kepala Ikan Mayong

klu mak masak lauk nie..kena beli kepala ikan sahaja dekat 4 kepala sebab takut berebut...so bila beli banyak semua dapat rasa..tp rega pun boleh tahan...mmm..sedapnya...my hubby yang x makan pedas2 pun boleh terliur tau nak mencuba...tp paling tak lupa masa baru-baru kahwin dgn my hubby...selepas makan hidangan nie i pun tanya lah "abang makan ikan apa tadi?"...so dengan confidentnye dia jawap "makan ikan monyang lah" apalagi kitaorg sekeluarga x boleh tahan ketawa mcm nak pecah perut.."bukan monyang lah ikan mayong kira mcm adik beradik ikan duri..klu ikan duri saiznya kecik sikit"..he..he mak yang tolong betulkan...la nie dah pandai makan dah..byk jugak yg my hubby x tau makan sebelum kahwin dgn i..mcm siput sedut...ketam...n ada lah lain2 makanan ...tp sejak kahwin dgn i..no problem dia dah boleh makan dah apa yg i suruh try makan...khe..khe..maklumlah i nie kan suka makan...no wonderlah kan...tgk saiz badan (ish..ish bila lah nak kuruih nie..)

nie pulak sayur taugeh goreng pelengkap 2 hidangan lauk...keluarga i nie sebenonya simple..klu time makan mesti nak ada 2 hidangan wajib iaitu lauk ikan/ayam/daging/lain2 n plus dengan sayor..2 jenis lauk pun dah cukup..tp klu nak lauk lain kena request lah kan maklumlah klu boleh x nak membazir..tp klu ada guest biasanya kitaorang akan pelbagaikan sikit menunya supaya diaorang boleh buat pilihan makanan...

tembikai/semangka/timun air (klu kat kelantanlah) sebagai pencuci mulut..eh salah sepatutnya sebagai pembuka makanan..kan ikut sunnah Rasullulah s.a.w. makan buah dulu sebelum makan hidangan utama...mari kita amalkan....

Nasi Dagang Gulai Ikan & Ayam

Hari minggu yang lepas balik umah mak...so dah lama dah planning nak try buat nasi dagang guna beras nasi dagang yang abang beli masa balik Kelantan...gulainya kitaorang buat dua jenis ikan n ayam..maklumlah i nie klu nasi dagang lebih suka makan dgn ikan klu my hubby pulak dia lebih suka ayam...ialah selera masing-masing kan so kenalah buat dua-dua...

klu ikut pakej sebenar nasi dagang kelantan nie mmg ada nasi + gulai ayam/ikan/daging + telur rebus + acar timun + lada tumbuk..n biasanya nasinya ada sedikit kemerahan berbanding nasi dagang Terengganu yg kaler putih semuanya...

yang nie my hubby punya
ok tak sayang..."ok..ok.." he..he jwp on behalf eh..lain kali boleh buat lagi...sebelum nie ada juga cuba buat nasi dagang..tp guna beras perang..cuma masa tu x de blog lagi so x delah nak mengamik gambo bagai..he..he

Mee Bandung Perencah Jenama Mak Pon

Kalau ikutkan dah lama dah masak mee bandung nie tp baru hari nie sempat nak upload gambonye busy ler sesangat macam senator lah pulak...

Sebenonya mee bandung nie perencahnya adalah yg dah siap punya klu entry mee bandung sebelum nie resepinya adalah dari resepi mak i punya so yang kali nie resepi dari perencah mee bandung mak pon...jenama perencah mee bandung mak pon nie antara jenama yg terkenal tau kat muor..selain daripada jenama maharani (sebenonya x jumpa tempat jual jenama maharani nie) nie pergi sendiri tau dengan mak cari tempat dia jual alih2 jumpa seronoknya lah lain kali boleh pie lagi tp x ingatlah pulak apa nama kawasan tu rasa2nya mcm kat Jalan Joned kurang pastilah pulak tau pegi tempat tp tak tau nama jln lah pulak...Jenama Mak Pon nie pun sebenonya bukan utk mee bandung je tp macam2 ada ...ada perencah soto, mee rebus, sambal rojak, sambal untuk ikan bakar n macam2 lagilah...rasa mcm semua nak beli...he..he..sedap tau belum cuba belum tau
So bagi kita-kita yang bekerjaya nie teramatlah mudah dan senangnya nak memasak n menjimatkan masa lagi2 klu ada kawan2 atau sedara mara yang datang mengejut...apalagi masukkan jelah perencah nie dalam periuk x payah tumis2 dah...masukkan air biasa atau rebusan daging n tambahkan je lah aksesori yg lain mengikut citarasa masing-masing ..pas tu dah siap...senangkan... :) so sape2 yang berminat bolehlah cuba dapatkan perencah mee bandung mak pon nie dikedai2 yg menjadi dealer klu nak pie kat tempat dia sendiri pun boleh ye..