Khamis, Ogos 04, 2011

Fadhilat Untuk Isteri Cerdik Dan Solehah

Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak pada tanggungjawab atau peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :-

1. Memberi atau membuat segelas air untuk suami.
Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun.

2. Menyedia atau memasak makanan yang mengenyangkan suami.
Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah.

3. Perkhidmatan yang diberi pada suami.
Fadhilat : mendapat pahala yang tidak putus-putus.

4. Menghamilkan benih suami.
Fadhilat : mendapat pahala syahid.

5. Isteri mandi Junub dengan suami.
Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin.

6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak.
Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yang soleh atau orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg meninggal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak-anak
berterusan dengan baik.

7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan.
Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah.

8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!


kredit: Greenboy

sumber copy & paste : http://blogtokwan.blogspot.com/2011/08/fadhilat-untuk-isteri-cerdik-dan.html



Khamis, Jun 30, 2011

BILA LELAKI KEHILANGAN TULANG RUSUKNYA

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI: Kamu!!!

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di

hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Ditulis oleh Mohd Rusdi Ramlee

ANDAI AKU ADALAH TULANG RUSUK MU YANG HILANG

♥♥ بسم الله الرحمن الرحيم ♥♥

•♥• ANDAI AKU ADALAH TULANG RUSUK MU YANG HILANG •♥•

Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang
Aku berharap
Jika nanti Allah mempertemukan kita
Kau akan selalu membimbingku
Agar aku menjadi wanita yang solehah
Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga
Kerana aku ingin kita disatukan dan berhidup dgn mu didunia dan akhirat

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat cahaya mataku
Jadilah ayah yang bisa mendidik anak kita
Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat
Yakni anak yang soleh dan solehah
Yang bisa menjunjung tinggi ISLAM Ad Deenul Haq

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai engkau ditakdirkan untukku
Ku harap kau bisa menjadi imam buatku dan cahaya mataku
Kau bisa menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita
Kau bisa mencintai aku apa adanya
Dan bisa menyikapi kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Dan andai aku salah
Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan
Andai aku marah
Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu
Agar marahku bisa berubah menjadi kelembutan
Andai aku lupa
Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang
Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan cahaya mataku

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Kerana....
Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku
Yang bisa selalu membawa aku ke jalan yang diredhaiNya
Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu

~♥~ InsyaAllah, aamiin ~♥~


Destinasi Cinta Mujahidah By Abie Hafizadic

Rabu, Jun 22, 2011

Mencuba nasib :)

Assalamualaikum w.m.t.

Apa habaq kawan-kawan semua...semoga sihat dan sentiasa dirahmati Allah s.w.t....Insya-Allah...hari ni nak mai cerita dengan kawan-kawan pasal iklan yang dibuat oleh Proton yang mana che' dapat info nie daripada blog adik ceera. Sebenarnya, sebelum ni che' pernah baca info daripada blog adik ceera nie berkenaan pihak proton telah menawarkan kepada 20 pasangan yang tersangat-sangat bertuah bagi che' lah untuk mereka test drive Proton Exora ...tapi sebelum nie macam tak terpanggil pulak untuk mengisi borang yang disediakan dalam laman web nie...tapinya hari nie macam nak cuba nasib untuk isi borang untuk Program Pandu Uji Proton Exora manalah tahu ada rezeki boleh jugak che' try test..acu cuba pandu Proton Exora nie kan. Sebelum nie hanya dengar-dengar dan lihat je orang drive Proton Exora nie kat jalan manalah tau esok lusa che' pulak kan..kan ... ;)

Selain tu, yang menguatkan semangat che' untuk cuba bila dah baca pasal testimoni-testimoni yang dah try pandu Exora nie macam ceera, virus padu, kad red dan beberapa blogger yang bertuah...fuhhhyoo macam bestlah pulak Exora nie...sangat-sangatlah sesuai untuk anak-anak che' yang lasak tu dan che' rasa mesti sangat lah selesanya kalau dapat pandu bawak balik rumah mak mentua kat Kelantan tu...ye tak (maklumlah duduk kat JB..mak mentua kat Kelantan)

Ok apa lagi kawan-kawan mehlah try...kalau kata hangpa bertuah dapat test drive dan che' pulak tak berapa nak bertuah jangan lupa jemputlah che' sekali na (amboi-amboi tak teragak-agak nak menempel jugak yek) cepat...cepat mohler ngisinya weh... :)


Psst..psst..sebenornya che' la nie memang drive MPV jugak tapi hok jenama lain... tapinya che' macam terasa jugak nak try test MPV Proton nie...maklumlah masa Exora nie keluaq che' dah pun beli kereta so gigit jari tangan lah nampaknya....che' terlambat.... :) ....so budget pun dah keluaq nak buat lagu mana ... :) nak beli baru tunggulah tok laki che' naik gaji dan hutang yang keliling pinggang pun kena solosai lah dulu
... :)

Jumaat, Jun 10, 2011

Peringatan Pagi Jumaat

Si perempuan itu mengumpulkan nanah yang keluar daripada kemaluannya lalu diberikan kepada lelaki'. Naudzubillah!

by Nurul Aqilah on Saturday, June 4, 2011 at 9:27pm
✿ Kisah di neraka..naudzubillah…✿

(Luangkan masa utk membaca kawan2 sahabat2 sekalian…sekejap jerk..mOga mendapat ikhtibar dan manfaatnya..) >_<”

Saya berjumpa fenomena menakutkan hari itu. Takkan saya lupakan selama-lamanya. Ia amat menakutkan dan membuatkan saya trauma beberapa ketika. Terngiang-ngiang ungkapan hamba yang menyesali ...dosa, “Alangkah, lebih baik sekiranya aku menjadi tanah.”

Seorang lelaki berwajah buruk berkulit hitam merangkak-rangkak dengan penuh seksa di lembah kotor itu. Bau hanyir menusuk ke hidung, dengan segera saya menutup hidung. Namun bau itu makin kuat. Lelaki buruk berwajah hitam legam, hingus meleleh di hidung meskipun sudah disapu berkali-kali, dan yang malangnya, ia telanjang bulat tanpa sebarang pakaian.

Ah, ia amat menjelekkan. Bukan hanya dia bertelanjang, bahkan lelaki yang lain, perempuan, mak nyah, pondan dan tomboi, semua bertelanjang dan sangat menjelekkan. Yang perempuan, air nanah meleleh keluar daripada kemaluan mereka. Yang lelaki, air kencing mereka berdarah dan berketul-ketul. Mereka membuang air kecil dengan penuh seksa dan meraung kepedihan.

Lelaki yang merangkak-rangkak itu dihidangkan makanan. Saya mengintai dari kejauhan. Aduh, hidangannya adalah najis lembu yang masih cair dan dihurungi lalat. Najis hitam itu bercampur dengan air kencing lembu yang kuning-kekuningan. Saya muntah dibuatnya. Lelaki itu mengambil najis lalu disuap ke mulutnya dengan lahap. Ia muntah, namun dimakan terus tanpa henti.

Seksanya, hanyirnya. Tiba-tiba suasana menjadi pegun. Terdengar suara yang penuh garau dan menakutkan,

✿ “Wahai manusia terkutuk, tahukah kamu neraka Hawiyah? Itulah neraka yang apinya menjulang-julang.”

Saya terpandang sepasang lelaki dengan perempuan. Si perempuan itu mengumpulkan nanah yang keluar daripada kemaluannya lalu diberikan kepada lelaki. Ia minum dengan rakus, kemudian muntah keluar. Yek, jelek sekali. Kemudian si lelaki bangun berdiri dan kencing sedangkan perempuan itu menadah mulutnya. Wek, saya muntah di situ juga.

✿ “Wahai penzina yang berbangga dengan kemaluannya di dunia, rasakan kamu air nanah dan najis pasangan kamu. Apa yang kamu banggakan di dunia adalah kehinaan di akhirat.”

Sekumpulan manusia bertelanjang berhidung babi dihidangkan dua jenis makanan. Makakan yang baik dan makanan yang jelek. Namun mereka seolah-olah tidak nampak makanan yang baik itu. Mereka menerkam ke arah makanan jelek, yang dihurungi cacing dan lalat. Baunya seperti bau najis ayam. Ia busuk sekali. Mereka makan dengan lahap kemudian bergaduh sesama mereka.

✿ “Wahai pemakan riba, kamu mengetahui bahawa riba merupakan kemurkaan di sisi Allah. Allah telah menyediakan ruang mencari rezeki yang baik untuk kamu namun kamu memilih riba.”

Saya ketakutan. Ya Allah, di alam manakah aku ini sebenarnya. Seketika, saya melihat kejauhan. Seorang yang kelihatan soleh. Wajahnya tampak kuat beribadat. Ia diperintahkan ke sebuah taman yang indah. Namun, baru sahaja ia melangkah, kakinya dipegang erat oleh seseorang.

✿ “Ya Allah, janganlah Kamu masukkan ia ke dalam taman keindahan itu. Ia seorang berilmu, namun ia tidak menyampaikannya kepada kami. Ia seorang naqib, namun ia tidak pernah berusrah dengan kami. Ia seorang pemimpin, namun ia tidak pernah membimbing kami. Ia seorang kuat ibadah, namun tidak pernah menunjuki kami. Masukkan ia ke neraka Ya Allah.”

Saya terus menangis. Seorang naqib? Ya, saya seorang naqib. Apakah seorang naqib seperti saya, yang tidak melakukan usrah akan dicampakkan ke dalam lembah orang telanjang itu? Saya menggeletar ketakutan.

Saya melihat sekumpulan wanita. Mereka sedang mengerumuni satu hidangan. Saya mengintai jauh-jauh. Alangkah, mereka sedang meratah daging mayat manusia. Mereka melapah daging manusia itu hidup-hidup. Siapakah mereka itu Wahai Tuhan?

Saya tambah menggigil apabila melihat salah seorang daripada mereka. Itu adalah saudara saya. Ia seorang yang berbai’ah dengan perjuangan Islam dan mencintai perjuangan. Mengapa ia turut berada dalam kelompok terkutuk itu.

✿ “Itulah kumpulan wanita yang suka mengumpat dan menyebarkan fitnah.Mereka memperjuangkan Islam. Namun dalam masa yang sama,mereka suka sekali menaburkan fitnah dan mengumpat.”

Satu suara menjelaskan kepada saya.

Ya Allah, saya mengerti. Ini kisah benar. Saya mendengar dari rakan saya sendiri. Apabila seorang muslimah berkenan dengan seorang muslimin, dan muslimah itu meminta bantuan daripada rakannya menjadi orang tengah. Malangnya, orang tengah itu bukannya menjalin ikatan bahkan menaburkan fitnah.

Ya Allah, saya berharap cerita ini bukannya mengumpat dan menaburkan fitnah, bukan juga menyebarkan keburukan orang lain.

Seorang ahli pejuang Islam, keluar berdua-duaan dengan muslimah yang turut pejuang Islam. Berpegangan tangan. Menunggang motosikal bersama-sama. Nah, kepada mereka kita ingatkan, Peluklah pasangan kamu itu di atas motor seerat-eratnya, namun harus kamu ingat, yang kamu peluk itulah yang akan menghirup nanah yang keluar dari kemaluan kamu.

✿Na’uzubillah, Ajirna minannar.

✿Saya keanehan. Mengapa seorang lelaki boleh mempercayai seorang perempuan yang sanggup menyerahkan tangan untuk dipegang, kulit untuk dibelai menjadi isterinya? Bolehkah perempuan itu dipercayai untuk menjadi ibu kepada anaknya?

✿ “Darah haid,” saya berpaling ke belakang. Seorang tua bertongkat merapati saya. " Darah haid, apa maksud atuk"

Orang tua itu menunjukkan saya ke satu arah. Terbeliak mata saya melihatnya. Sekumpulan lelaki dihidangkan air berupa darah haid yang baru sahaja keluar daripada seorang perempuan.

“Darah haid itu adalah untuk orang yang memuja perempuan sehingga LALAI DARIPADA MENGINGATI ALLAH,”

Khamis, Mei 26, 2011

Apa saya buat sekarang?

Assalamualaikum w.m.t.

Apa-apa je tajuk yek....mesti kawan2 heran nape lah blog saya nie asyik berabuk je...ari tu pun kata nak sambung cerita kembara anak2 pun x bersambung2 sampai dah nak balik kg semula dah nie tp masih x timbul2 lagi hutang 1 cerita...mintak maap lah yek dgn alasan seperti biasa..kakak buzy lah dik....tak pe..tak pe ada masa i upload eh gambo tu (ha..janji lagi)...kawan2 mesti pelik sekali lagi napelah x de cerita makan2 sayang ...dah x memasok n membaking lagi kah isteri cikgu zamri nie?...eh ado..ado sape yang kate x de...cumanya alasan seperti biasa non ado maso...nak menepek cerita kat rumah bersawang nie...n lagi satu rahsia n x berapa nak rahsia nie sebenonya isteri cikzu zamri nie kekononnya ada 1 misi yang besar...he..he..sebenonya i tgh berdiet...eceh...ceh..betoi ka che'...betoilah...sebab tulah jarang che' nak menepekkan gambo atau cerita makan2 sayang...bukan apa takut bila tepek gambo je...semangat nak makan berkobar2 lah balik...klu semangat nak makan nasi 1/2 senduk je x pe takut bersenduk2 lah pulak letak dalam pinggan..he..he..walau camne pun hobi pie blogwalking ke rumah kawan2 yang ada cerita makan2 sayang tetap diteruskan jgk cumanya kena kuat semangat n telan ayaq liur je lah yek...kekadang ke laut jugak dietnya bila time balik kg...mana boleh tahan tengok asam pedas ikan parang..betul tak kawan2 :)

Walau camne pun yang penting mesti kuat semangat untuk berdiet bukan semata2 untuk kurus tp untuk sihat sebenarnya...n lagi satu sebenonya i berdiet nie sebab cikgu zamri dah mcm bg hint je nak ada baby lagi..iyolah tu ye...so kenalah i kurangkan berat badan sekiranya dimurahkan rezeki untuk menambah ahli keluarga....klu i x kurangkan berat badan mahu naik sampai 100kg nanti...maklumlah time pregnent biasanya nafsu i nak makan nie menjadi2 tau...

So tungggggu cerita misi i untuk kurangkan berat badan ye (tengok berjanji lagi...)... :) Insya-Allah ada semangat yang berkobar2 utk tulis i tulis hik..hik...kepada kawan2 tolong doakan saya agar kuat semangat untuk mencapai target saya nie ye...

Isnin, Mei 16, 2011

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari Guru

Assalamualaikum w.m.t.

he..he..mintak maaf banyak-banyak ye terpaksa meng"combine"kan ucapan..maklumlah sibuk memanjang kan...sebelum saya memberikan ucapan mohlah layan gambo seketul dua nie...


nie blueberry chesse cake yg saya buatkan untuk emak sempena hari ibu hari tu...letak 2 ekor ladybird 1 emak punya 1 saya punya tp sebenonya dua2 anak saya yang bujang tu yang ngap...x dan nak deko-deko lebih2 takut cair pulak on the way nak balik umah...maklumlah time tu kan tgh musim panas yang sangat

nie pulak hadiah dari anakanda yang tersayang..sebenonya ada 2 gelang 1 iman yang punya n lagi 1 ikhwan yang punya (tp yang ikhwan nie kata dia nak simpan..layankan ajelah ye)..gelang dan kad nie dibuat di tadika atas bantuan cikgu tadika anak-anak..terima kasih ye anak2 ummie...sayaaaaaaaang semua anak ummi semoga menjadi anak yang soleh dan cemerlang di dunia & akhirat...amin n tak lupa jugak terima kasih buat cikgu2 yang membantu :)


Jadi dikesempatan ini memula sekali nak ucapkan Selamat Hari Ibu teristimewa sekali buat emak saya iaitu Pn Elis Abu Sujak aka cik elis (sebenonya dah wish pun cuma x sempat2 nak publish kat blog nie...walau camne pun I luv u Emak) terima kasih kerana memberikan kasih sayang yang tak terhingga untuk anak mu ini :) ...Secondly i would like to wish Happy Mother's Day buat my MIL Pn Zainab n nama glamer kat kg org panggil kak nab..coz accept me as your own daughter...thank you so much (even she not read my blog...i dedicated this specially for her...luv u Ma)...and last but not least for all mother in the world you are superb... :)

Ini emak saya..saya sayaaaaaaang sangat emak saya :)

Ini Mak Mentua saya...saya pun sayaaaaang mak mentua saya :)

Ucapan seterusnya saya dedikasikan untuk suami saya sendiri selaku cikgu... Selamat Hari Guru..mengajar tu biar rerajin...mendidik tu biar ikhlas na...jangan main2...tau... Semoga menjadi guru yang cemerlang dan terbilang (part nie hubby i cakap orang dah tak guna sangat dah ayat cemerlang dan terbilang nie..tapi nape eik)...mudah-mudahan dapat APC tahun nie hik..hik..hik..lama dah dia ngidam nie n klu dapat bonus jangan lupa kat isteri you nie yek..rezeki dikongsi bersama he..he

tengah menung apa tu...berangan nak dapat bonus tahun nie ke?