Rabu, Februari 24, 2010

Lama x bergebang

Rasanya dah lama dah x menulis, bergebang2 n berkongsi makan2 sayang dalam warung maya cikgu zamri nie..nape ek...sbb x de idea ke?..atau malas nak menulis...ke sbb alasan x sempat @ x ada masa...he..he.. semuanya boleh diguna pakai kot...ini lebih kurang mcm soalan periksa yang questionnya satu tp jawapannya multiple answer...alah yang biasa kita tenyeh dalam kertas jawapan tu D SEMUA DI ATAS ...tp jawapan sejujur-jujurnya adalah kekangan masa :) (mcm alasan je kan..kan)

walau bagaimana pun, seperti biasa isteri cikgu zamri nie akan berkongsilah serba sedikit cerita, gambo2 makan sayang yg ntah bila ada masa nak tepekkan resepinya sekali asyik amik gambo je resepinya x ade mcm lokek je bunyi nye ek...x lokek cuma x sempat (ha kan bg alasan lg kan..kan) n berita2 terkini berkenaan tempahan kek yang diterima dari kawan2...Alhamdullilah mudah-mudahan bisness kecil2an ini semakin masyuk...amin...(pernah berangan tau nak punya kedai kek, roti n pastry sendiri...cewah..cewah..buat roti pun x capai standard lg ada hati nak bukak kedai ye...)
Akhirnya dapat jugak try resepi dr Maklang iaitu Kung Pao Chicken tp bahannye x berapa sama lada benggala x letak..tp mmm bolehlah ye ikut apa yg ada dalam icebox he..he..terima kasih ye

nie pulak hati n pedal goreng rempah n terselitlah seketul ayam mcm teringin lah pulak

mcm biasa menu ala-ala diet lah kononnya sup sayur dgn crab stick

ha yg nie pulak try buat roti pizza n roti apa ye nak bg nama kat roti yg mcm nak rentung tu tp boleh tahan jgk rasanya ala2 roti perancis bakar atasnya letak butter n gula..keras mcm roti bantal cicah ngan air kopi tu..alih2 dapat idea camne klu kita mkn dgn aiskrim fuh sedap jgk..hek eleh perasan lah pulak..mcm dlm gambo kat bawah nie..hubby mtk tambah 2 kali tau..he..he..perasan lg..roti nie uli ngan tangan je..sekejap je so x berapa nak lembut sangat sebab tangan dah lenguh menguli...sayangggg boleh x nak ngecek bread maker plk... :)

Isnin, Februari 01, 2010

Brownies..tempahan kek & Mee Magie?

Ini adalah kali pertama aku buat brownies...abang sayang selalu tanya apa beza brownies dgn kek?...klu x silap aku brownies nie tengah2 antara kek dgn biskut nak kat lembut mcm kek x jugak nak kata keras mcm biskut x jgk so lebih kurang gabungan kedua2nya sekali lah kot...rasanya mcm pernah terbaca psl asal usul brownies nie tp kat mana yek...lupak lah pulak mmm mungkin dekat blog yg pernah aku lawat kot...

so nielah rupanya bila brownies tu dah dimakeup kan..nie dah siap potong nak bawak kat tempat keja...
yang nie pulak sedia untuk hubby...senang tinggal ngap je...siap tanya ini je untuk abang?..he..he amboi2 hari tu bukan main kata makin tembam nie nak lebih lah plk

Nie kek coklat moist tempahan adik fiza kat kewangan HQ...tima kasih banyak2 sebab sudi order dgn akak...adik nie tempah untuk sambut besday dia ngan hubbynya yang secara kebetulan hari lahirnya jatuh pada bulan yang sama eh mcm terlupa nak wish lah..hmm..nampak sangat dah makin tua..lupa lah pulak..mintak maaf ye dik...Happy Belated Birthday to both of you..akak doakan korang berdua dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, cepat2 dapat baby dan sentiasa dirahmati dan diberkati Allah s.w.t...Insya-Allah..amin...as a request fiza minta buatkan kek yang bercolourful maklumlah nak sambut besday dengan org tersayang dan anak2 buahnya yang comel2 tu sekali...so keknya pun terdecorate lah seperti gambo di atas nie...he..he..habis licin katanya..lain kali boleh order ngan akak lagi...

Ha nie alih2 ada gambo mee magie nie kenapa pulak...mula2 cerita pasal kek nak end story....cerita pasal mee magie lah pulak..ish3x x kena betul lah...x delah cuma nak cerita hari tu teringin sangat nak makan mee maggie...tengok kat dapur ada lagi stok maggie perasa ayam light...mmm..apa lagi sambarlah sebungkus...masuk periuk n letak lah apa yang patut..fuhhh..hilang kempunan...he..he..maklumlah tgh diet dr makan mee maggie..tp rupa2nya x kuat iman jugak khe..khe..khe..mmm sedapnya alah mesti korang suka jugak kan..kan..kan...