Ahad, November 28, 2010

Kek Kahwin Sempoi

kek yg teramatlah simplenya

Assalamualaikum w.m.t.

Fuh rasanya hari nie lah yg paling cepat saya buat kek...cuba bayangkan saya pie rumah jiran utk majlis yassin sempena menyambut menantu...pas tu ada request utk kek dari jiran sebelah rumah pengantin yg merupakan pengasuh anak saya...apalagi siap je makan2 ...(teringat pulak nasi jagung dgn lauk pauknya..sedap betul)...saya pun bergegas balik rumah dan menyediakan bahan serta kelengkapan utk membuat kek coklat lembab...cuba bayangkan saya siapkan kek nie dalam masa lebih kurang 2 jam dengan deco yg cukup sempoi...memang simple gila la..biasanya saya akan amik masa lebih 2 jam utk siapkan kek yg berkotak...klu kek yg masuk dalam bekas plastik tu mungkinlah boleh siapkan dlm masa 2 jam...tp klu kek yg berkotak nie saya kena tunggu kek tu sejuk dulu barulah saya boleh lepakan topping coklat atas kek..kalau kek tu panas lg alamat cairlah coklat ganache tu....mujur jugak bahan2 kek ada kat rumah...selamat... :)
Mintak maaf ye klu x berapa menarik x sempat nak deco2 guna fondant icing atau butter cream...x sompek den...macam masuk pertandingan buat kek lah plk...

Home Made Chocolate


Assalamualaikum w.m.t.
First time try buat sendiri coklat...iye ker buat sendiri...he...he...sebenonya tak lah rasa susah sangat nak buat coklat yang macam org jual kat kedai...cuma nak dengan tak nak belajo je dan juga pengurusan dari segi masa yg perlu diluangkan untuk belajar sesuatu...selalu jgk dengo kawan2 buat coklat bentuk bunga ros..bentuk hati..dan macam2 lagi utk hari raya lepas...tapi nape yek x ada perasaan pulak masa tu nak mencuba buat sendiri...selalunya makan yg orang bagi je...padahal selalu beli coklat kompaun tu utk buat topping kek coklat lembab...hik...hik...hik.
Alih2 terasa ada semangat pulak nak membuatnya...kalau ikutkan coklat yg macam kat dalam gambo nie lah yang paling senang nak buat...kawan2 cuma beli coklat kompaun yang kaler gelap(biasanya dalam bentuk bar empat segi...lebih kurang macam coklat yang kita beli kat kedai tu tapi saiz big punya...he...he..he)...pas tu beli coklat warna lain...saya beli yg kaler putih dan pink tapi kali nie saya gunakan yg kaler putih sebab yg kaler pink tu maybe nak guna utk acuan bunga ros...dan badam cincang atau kacang hazel.
Langkah seterusnya...bolehlah dicairkan coklat gelap dan putih tersebut secara double boiler dalam bekas yg berasingan...bila dah cair...saya masukkan coklat dalam plastik yg berasingan utk coklat gelap dan coklat putih...klu nak guna piping beg pun lebih baik..tp kat umah dah habis so saya gunakan sahaja plastik biasa...rasa2 coklat tu dah suam2...x pasti plk berapa darjah celcius yek...saya larikkan dulu coklat warna putih dalam acuan dan barulah saya isikan dengan coklat gelap...ketuk acuan seketika utk keluarkan bubble dari acuan dan saya masukan kacang hazel atau badam cincang...nak masukkan seketul badam cincang pun x pe..ikut citarasa masing2 ye kawan2...lepas tu saya ratakan bahagian permukaan acuan dengan alat yg lebih kurang mcm scrapper...kurang pasti pulak apa nama alat tu ...dan bolehlah dimasukkan acuan tersebut dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit hingga coklat beku...bila dah beku bolehlah keluarkan dan sedia untuk di ngap...nyum...nyum...nyum...nak hiaskan masuk dalam cawan kertas yg kecik2 tu pun boleh.
Kalau ikutkan nak belajo lagi cara2 nak buat coklat jenis lain plk macam coklat filling ganache...coklat bar black forest...pebret tu tau sebab dalamnya ada raising dgn macam jelly2 mint gitu...fuh sedapnya...dan yg lain2...tp bila ek...he..he...excuse lagi tu.... :)

Sabtu, November 27, 2010

Ayam Masak Merah

Assalamualaikum w.m.t.

Terlebih rajin pulak hari nie...nie entry yg ke-3 utk hari nie...maklumlah selalunya sibuk memajang..kalau x sibuk pun...teramatlah rajinnnnnye nak menulis he..he..rajin terbalik ye kawan2...so kali nie nak kongsi masakan utk tengahari tadi...mula2 nak buat sekali nasi tomato...cek punya cek stok sos tomato cukup2 untuk ayam masak merah...tak apelah makan dengan nasi putih pun sodap jugak kan..kan..kan...so mehlah kita berkongsi resepi yg bahan2nye sememangnya yg ada kat rumah....
Bahan-bahan kisar :
20-25 lada kering
1 biji bawang besar-saiz sederhana
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-nie saya x letak sbb non ado kat rumah
1-2 batang serai
Bahan-bahan lain :
5-8 ketul ayam yg telah digoreng
1 biji bawang besar-saiz sederhana dihiris
1 biji bawang besar-dipotong bulat/separa bulat
2 biji bawang putih-dihiris
1 keping asam keping/gelugor
1 sudu sos tomato maggie
2 sudu sos cili maggie
1-2 sudu gula
Sedikit air
Garam
Serbuk perasa (option)
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak. Jangan lupa kacau nanti bahan tumisan hangus.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, asam keping, gula, garam dan serbuk perasa. Bagi yang x berapa suka kuah yang pekat masukkan sedikit air. Kalau saya suka sambal banyak so saya akan lebihkan sikit lada kering.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan kaup balikkan dalam sambal tadi n masukkan bawang yang dipotong bulat/separa bulat.
5. Masak hingga bawang sedikit layu dan bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
Biasanya kalau masak nasi tomato dan ayam masak merah mesti nak ada acar dan dalca...tp klu saya nasi...ayam..dan acar pun dah kira macam makan sepinggan lengkap...sebab dah ada lauk ayam dan sayur...tp sebenonya kat umah x cukup bahan nak buat dalca so keputusannya buat acar je lah...ada di sesetengah tempat acar nie dipanggil pencuk...acar darat...salada timun dan nenas dan macam2 lagilah mengikut panggilan tempat masing2...tapi bagi saya dah terbiasa dengan panggilan 'acar' sahaja maklumlah emak kat rumah pun panggil acar je...tu yang memula org cakap nak buat pencuk atau ada nama lain untuk acar saya akan termanggu dan tercopong2..apa tu?...he...he..he...so kita kongsi resepi acar simple saya...org kata yang sempoi je lah.
Bahan-bahan :
Timun-dihiris*
Lobak merah-dihiris*
Nenas-dihiris*
1-2 biji lada merah-dipotong bulat nipis2
1 biji bawang besar-dipotong separa bulat
1 sudu besar cuka/limau nipis
1-2 sudu gula
Sedikit garam
*ikut citarasa masing2
Cara-caranya :
Masukkan kesemua bahan2 dalam satu bekas dan digaul rata. Biarkan selama lebih kurang 5-10 minit untuk rasa tersebut sebati dengan bahan2 yang dicampur. Biasanya acar ini akan mengeluarkan air sendiri daripada sayur2an yang dicampur tadi.
Bagi yang x tahan dengan cuka bolehlah letakkan sedikit sahaja atau pun gantikan dengan limau nipis atau lemon...untuk rasanya kenalah cuba try n error...Insya-Allah menjadi...maklumlah setiap orang ada citarasa sendiri dan dengan air tangan tersendiri...yang penting sebelum memulakan apa jua kerja hendaklah dimulakan dengan Bismillah dan masa memasak tu kenalah hepi..hepi selalu...confirm jadilah kalau x jadi pun mungkin secara x sengaja jadi resepi baru...contohnya nak masak resepi A alih2 jadi resepi AB lah pulak itu yang dinamakan inovasi...merekacipta sesuatu yang baru hasil daripada rekacipta yang asal...eh betul ke? he..he..he suka2 hati je ye...
So siaplah kedua-duanya dan bolehlah dimakan dengan nasi putih...nasi tomatonya lain kali lah yek..selamat memasak :)

Jemput-Jemput Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum w.m.t.

Sarapan apa yek pagi-pagi sabtu nie...x de idea lah plk...tgh dok pikiaq2 nak masak apa (maklumlah byk brg dapur dah habis) teringatlah pulak jemput2 nasi ikan bilis kak yus...he..he..tgk dalam periuk ada lagi nasi lebih mlm tadi...ikan bilis...tepung gandum pun ada...hmm..boleh lah buat jemput2 nasi ikan bilis...so adik mintak izin share n link resepi jemput2 kak yus yek

Bahan-bahan :
2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji lada besar - hiris nipis
Sedikit lobak merah - dihiris*
Sedikit kacang buncis - dihiris*
Daun sup/bawang - dihiris halus
Sedikit garam
Minyak utk mengoreng
*yg nie saya tambah sendiri he..he

Cara-caranya :
1. Masukkan nasi, air, ikan bilis, bawang putih, bawang besar, garam dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
2. Tuangkan dalam bekas, masukkan tepung, lada dan sayur-sayuran yg telah dihiris dan gaulkan hingga sebati.
3. Panaskan minyak dan goreng adunan hingga kekuningan atau hingga masak.
Dah masak bolehlah dihidangkan dengan cili sos atau sos yg dibuat sendiri.
Bahan-bahan :
3-5 biji lada merah
1-2 biji bawang putih
1 sudu besar cuka/limau nipis
1-2 sudu gula
1 sudu cili sos (option)
Cara-caranya :
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga lumat...klu nak rasa pedas2 manis so bolehlah tambahkan sedikit lagi cili sos dan gula...semuanya bergantung kepada citarasa masing2 ye.

Dah siap bolehlah dicicah dengan jemput-jemput nasi ikan bilis...mmm...memang sedap...(chewah..chewah...perasan lagi) n jemput2nya lembut...anak2 pun suka...best2....terima kasih ye kak yus.

Sup Tulang Daging Korban


Assalamualaikum w.m.t

Hari nie terasa bersemangat sikit nak menulis resepi makan-makan sayang...klu ikutkan pun sup tulang daging korban nie dah lama i masak tp la nie baru terajin nak upload gambo n attach kan resepinya..untuk makluman kawan2 tulang lembu nie emak i yang bagi..dapat dr pihak masjid yg edarkan kepada penduduk2 kat kg sempena hari raya korban yg lalu...terima kasih diucapkan buat penduduk Felda Semencu yg sedekahkan daging korban nie...semoga Allah menambahkan rezeki dan memberkati kehidupan kalian..amin.

Jadi tanpa membuang masa i kongsikan resepi sup tulang daging yang simple nie utk kawan2...mtk maaf lah ye i punya resepi nie biasanya yg ringkas dan mudah utk dapatkan bahan2nya n yg paling senang kata..bahan2 yg ada kat rumah la..he...he...

Bahan-bahan :
Tulang lembu & daging lembu - lbh kurang 2 kilo
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk (klu suka pedas boleh lebihkan sedikit)
1 bunjut rempah sup tulang adabi
2-3 sudu serbuk rempah sup adabi
1 kiub ayam maggie (option)
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris/ditumbuk
2 biji kentang
Garam
Serbuk perasa (option)
Minyak masak
Air
Daun saderi/dau bawang - hiasan
Bawang Goreng - hiasan

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, tumiskan sekejap dan masukkan bunga lawang, kayu manis, cengkih, buah pelaga dan lada hitam.
2. Bancuhkan serbuk rempah sup adabi dgn sedikit air dan masukkan dalam periuk tadi, kacau sebentar.
3. Masukkan tulang dan daging lembu, gaulkan dengan rempah tumis tadi n masukkan air, sup bunjut tulang adabi, kentang, kiub ayam, 1 sudu kecil garam dan serbuk perasa (nie petua mak mentua i ...katanya utk cepat daging empuk masukkan sekali serbuk perasa..tp bg yg x pakai serbuk perasa, rebuslah daging tu lama sikit..atau masukkan dalam pressure cooker...betul tak)
4. Rebuskanlah daging lembu tadi sampai empuk.
Biasanya saya akan rebus daging bersama kentang untuk memekatkan kuah sup...dengan cara, rebus kentang sampai lembik atau sampai nak hancur lah (betul ke ayat nie ek)..so ia akan memekatkan kuah sup dan memberikan rasa yg sedikit masam..klu nak masam lagi bolehlah dimasukkan potongan tomato dan rebus sampai lembik jgk (nie ceduk sikit resepi dari kawan sekerja yg diperolehi tips memasak dr seorang chef india yg ada bukak kedai rempah di kipmart tampoi..tima kasih ye)
5. Jadi bila daging dah empuk n x liat, rasa sedikit kuah sup klu kurang rasa masukkanlah garam mengikut rasa masin masing2, saya nie x kuat masin so garamnya x lah pakai banyak lepas tu bolehlah tutupkan api dan hidangkan. Jangan lupa taburkan dengan hiasan daun saderi/daun bawang dan bawang goreng. Boleh dimakan dengan nasi, mee, cicah roti atau dimakan begitu sahaja...tapi saya makan dengan nasi empit...nak sedap lagi letak sambal kicap atau sambal lada dan perahkan limau nipis utk pantai timur style... he..he

Keputusan daripada juri khas iaitu mak mentua saya yg sememangnya tukang masak kat resort...jeng...jeng dia kata sedap..khe..khe...kembang kuncuplah tu...susah tau klu ada mak mentua yg terror memasak nie takut tak memenuhi citarasa n ISO yg ditetapkan...he..he..ada x ek ISO utk kualiti masakan dan makanan...



Isnin, November 08, 2010

Cream Puff

Assalamualaikum w.m.t.

Dah lama dah x bergebang2 dgn kawan2 kat warung maya cikgu zamri nie...sampai tertanya2 kawan2 blogger ke mana menghilang...merajuk ke?...x de ke mana2 masih ada di warung maya cikgu zamri nie...terasa semangat utk bergebang2 kat warung semakin kurang...kenapa ek?...mmm nak kata buzy dikira buzy lah jgk...nak kata malas..malas lah jgk..tp bab makan2 sayang masih ada cumanya x ade semangat nak upload gambo n berkongsi cerita bila bb celcom kesayangan nie teramatlah lah lambatnye..sampai boleh tertido depan netbook dibuatnya... :)

Untuk itu...hari nie terasa sedikit rajin utk berkongsi resepi dgn kawan2...hari nie nak kongsi resepi macam mana nak buat cream puff...anak2...cikgu zamri n kawan2 kat opis pun suka..itu yg rajin nak buat klu ramai yg suka makan...he..he....resepi asal i amik kat teratak chetam mtk izin utk letak resepi ye...terima kasih :)


Bahan-bahan untuk pastry :-
250 ml air
125 gm butter
150 gm tepung gandum-ayak
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh gula
4 biji telur
Cara-caranya:-
1. Didihkan air, masukkan butter, garam dan gula hingga cair.
2. Masukkan tepung yg telah diayak dan kacau sehingga adunan tidak melekat di periuk.
3. Angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk masukkan telur satu persatu dan gaulkan hingga sebati.
4. Untuk memudahkan kerja, masukkan adunan tersebut dalam piping bag beserta nozzle dan bolehlah picitkan ke atas dulang pembakar. (klu x ade piping bag n nozzle biasanya saya guna plastik putih n guntingkan sahaja hujungnya).
5. Bakar di dalam oven selama 25 minit atau sehingga kekuningan pada suhu 200c.

Bahan-bahan untuk kastard:-

500 ml susu segar

100 gm gula

80 gm tepung kastard

Cara-caranya:-

1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau hingga sebati (pastikan tepung kastard x berketul2..klu berketul tapis dulu bancuhan tersebut).
2. Jerang atas api dan kacau hingga likat. Pastikan guna api yg kecil sahaja.
3. Bila dah likat bolehlah diangkat dan disejukkan dan bolehlah dimasukkan dalam piping bag untuk memudahkan cream kastard dipicit ke dalam puff yg telah masak tadi. (Jangan lupa buatkan sedikit lubang untuk picit masuk kastard dalam puff).

*gambo kat atas tu che' guna plastik putih je yek..klu guna nozzle bentuknya akan lebih cantik dan menarik.

Selamat mencuba ye kawan2 n jangan lupa baca Bismillah masa mula nak buat apa jua pekerjaan...Insya-Allah menjadi... :)


Isnin, Ogos 23, 2010

Lamanya tak bergebang

Assalamualaikum w.m.t. dan salam sejahtera buat rakan2 semua...lama dah tak bergebang2 dalam warung maya cikgu zamri nie...banyak jugak cerita2 n makan2 sayang x dapat dikongsi...habis bersawang dan berabuk dah warung nie...untuk pengetahuan kawan2 semua last i bergebang adalah pada 8 Mei...jawab tag daripada kak ayu..lepas tu terus menyepikan diri...sebenonya ada..x ke mana pun cuma untuk pengetahuan2 kawan2 lain yang belum tahulah dalam bulan 5 ari tu i telah ditransferkan tempat keja ke cawangan yg lain...sebelum nie bertugas di ITPYPJ dekat bukit senyum...la nie i bertugas di IHYPJ di Taman Tampoi Utama...dekatlah sikit nak pie keja...x delah nak tension sangat nak harung jalan yang jem tiap2 pagi...klu kat tempat lama incharge kewangan utk student engineering, senibina, akaun n IT...klu kat tempat baru nie pulak incharge utk student perhotelan dan kulinari...so sesape yg berminat nak hantar adik ke..sepupu ke..saudara mara utk continue study dalam bidang2 yang i cakapkan nie bolehlah contact i ye...amboi promote lah pulak...big boss i kata tempat i keja nie lubuk duit...betul ke?...betulah tu..Insya-Allah klu dimurahkan rezeki n bilangan student yang ramai semua tempat boleh jadi lubuk duit kan..kan..kan yang penting usaha...amboi2 terlebih sudah...tapi betul lah tukan...he..he..banyak cerita yang dah terlepas nak i kongsi bersama dgn kawan2...Insya-Allah klu ada kelapangan i akan tulis ye..maklumlah tempat baru nie banyak sikit kejanya...n i jugak nak amik kesempatan utk promote cafe tempat company i incharge nie...iaitu Cafe Segar Amat di Rumah Limas Segamat, Danga Bay Johor Bahru ada buat buffet Ramadhan pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad...so sesape yang berminat boleh tempah n pie dekat link nie ye http://hospitalitiypj.blogspot.com/2010/08/ramadhan-buffet-only-rm18-nett.html ...oklah kawan2 sekalian setakat nie dulu utk kali ini...walau dah nak masuk 15 hari dah kita berpuasa i still nak wish jugak Salam Ramadhan buat kawan2 semua..semoga ibadat kita diterima dan berlipat2 kali ganda dalam bulan yang penuh berkat ini....wasalam

Sabtu, Mei 08, 2010

Jawab Tag A,B,C...


He..he..kena jawab tag lagi...tag dari kak ayu..maaf ye lambat jawab non ado masa...walau apa pun i try jawab ye...

A-Alamak kena jawab tag lah pulak... :) ayat biasa bila kena tag

B-Boleh jgk nak jawab tag nie...maklumlah sikit no entry i

C-Cepatnya masa berlalu byk lg keja x siap lagi nie

D-Doakan yang terbaik utk saya ye kawan2

E-E nie huruf paling awal yg ada pada nama adik beradik i yg satu emak, satu ayah..nama emak i pun mula dari huruf E...Elis..Ezreen..Ezal...n Ezazura

F-Frust menonggeng sampai kurus tau masa putus dgn pakwe lama..opps sorry ye sayang u tetap dihati

G-Gila-gila jugak tau i nie..kekadang macam terlebih gila je...iye ker?

H-Hmmm...harus lah tgh kering idea nak jwp tag nie...teruskan..teruskan

I-Ingat Allah setiap masa...Insya-Allah hidup sentiasa diberkati dan diredhai Allah s.w.t. ye kawan2

J-Jalan-jalan cari makan...itu sudah semestinya aktiviti wajib..hik..hik

K-Kekadang i nie sukar utk diramalkan...boleh jd orang yg unsangkarable..i pun x faham

L-Lalala...lala...idea..idea come to me....

M-Marah?...he..he..sinonim dgn i tu...i nie kuat marah ke?..klu kuat membebel lg sinonim x?

N-Nangis pun suka jugak...klu masa kecik (masa baby) i kuat nangis tau..1 rumah boleh bangun klu dengo suara i nangis

O-Oooo i nie sempoi punya orang...dlm masa yg sama cerewet jgk sebenonya

P-Perlukah aku mengimbas kembali kisah lama?

Q-Queen Control?...khe..khe...nie my hubby je boleh bgtau...x kan sayang....you boleh layan bola sampai pagi kan...kan...

R-Rasa2nya ada terima tag lg x lps nie?...

S-Saya sayang semua keluarga n kawan2 saya..

T-Tunggggu.....tag dari saya pulak...he..he

U-Untungnya sape yg jd millionaire...iye ke? nanti kena bayo tax tinggi..kan...kan

V-Vouge de bas?....alah i x gheti lah nak bervouge2 nie...ada sesape yg boleh tunjuk ajar?

W-Wolkswagen adalah keta pertama yg i naik...maklumah mak i bersalinkan i dalam keta nie tau

X-X-ray i yg pertama masa buat medical check up utk daftar masuk matrikulasi...

Y-Yang ku cinta padamu...yang kusayang padamu...betul ke lirik lagu nie? mcm salah je

Z-Zzzzz..opps tertido lah plk...kekadang tertanya2 kenapa bila tido orang letak simbol huruf Z?

akhirnya dapat jugak i jawab tag nie dgn jayanya iye..ke dgn jaya..ntah ape2 je merepeknya....layannn...

Sabtu, Mei 01, 2010

Tempahan Kek Besday...Kak Zurin


Tempahan kek besday oleh kak zurin HQ kewangan untuk anaknya nadia yang berumur 5 tahun...terima kasih banyak2 ye kak zurin...erin doakan nadia menjadi anak yg solehah dan cemerlang di dunia dan akhirat..amin

Entry yang tertangguh aka dah basi skit kot citernya :)

he..he..mtk maaf ye kawan2...maklumlah i nie kan buzy je memanjang (alasan lah tu yek) jadinya banyak cerita makan2 sayang n cerita2 lain yang terlambat masuk entry...so bila ada kesempatan barulah sempat nak update n upload gambo2 yang ketinggalan...so mungkin akan ada 1 hari update dengan entry yg mungkin 1 atau lebih entry yg akan dimasukkan sekali untuk 1 hari...so mtk maaf bebanyak ye...(amboi2 mcm ada yang nak baca i punya blog nie..perasan betul lah)

Non Baked Cheese Cake

Hari minggu lepas teringin lah pulak nak cuba buat non baked cheese cake..so try lah buat...tapi gambonya x ikut turutan lah pulak..mtk maaf yek...yg nie dah siap potong
yang nie fresh lagi x hias apa-apa

disebabkan cheese cake nie i campurkan dengan nenas so atasnya i hiaskan lah skit dengan potongan nenas...ingatkan nak lah letak fresh cream...alih2 terpukul lebih whipping creamnya jadi lainlah pulak fresh cream tu...ntah2 tersalah pilih jenama whipping cream x itu yg x jadi..mmm kena belajo lebih nie


klu ikutkan non baked cheese cake nie kita x bakar...semuanya daripada base campuran biskut (i pakai biskut marie je)...gula kastor n majerin yg tlh dijadikan base...kena masukan dalam fridge je..pas tu cream cheese yg tlh dicampurkan dengan bahan2 lain yg telah siap dimixer pun just tuang dan letakkan atas base tadi pun akan dimasukkan dalam fridge sehinggalah cakenya beku...sedap jugak rasanya mcm makan aiskrim yogurt pun ada..anak2 i suka...mtk maap ye x letakkan resepinya betul2 x sompek nak tulis..tp sesape yg inginkan resepi bolehlah layari nona kat web TV3 sebab i pun ceduk resepi dari situ..he..he...x pun masuk kat blog che mat gebu pun boleh..macam2 ada...betul tak che mat gebu.. :)


Tempahan kek edible image...Seriyani Saifi

He..he mtk maaf ye baru sempat nak upload..tempahan kek coklat moist dgn edible image oleh Pn Seriyani Saifi..pengajar di ITPYPJ untuk menyambut hari ulang tahun perkahwinannya pada 25hb April hari tu..tima kasih banyak2 ye dik order dgn akak...akak doakan semoga keluarga seri sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah s.w.t....amin

Rabu, April 28, 2010

Teddy Bear drpd Kak Yus..terima kasih :)

eei tomeinya..tomeinya...geram..geram..he..he...tima kasih banyak2 kak yus..ooppss terkeluar pulak sikap keanak-anakan i nie...malu lah pulak..walau camne pun tima kasih sekali lg ye kak yus..klu dapat yg real one punya pun mesti best..amboi2...nak lebih2 plk ye i nie..mtk maaf :)
nie kali kedua dalam minggu nie i dapat award...tima kasih bebanyak ye pada kawan2 semua...tapiii...seperti biasa mestilah ade task nye...so scroll on ye kawan2

1.Copy award nie macam dapat grammy award-siap

2.Beri tahu siapa dan link pemberi award ini-Award nie diterima daripada Kak Ibrayusarima ku yang tersayang :) tima kasih.

3.Tajuk pos mesti ada 5 dan kena jawab 10 soalan dgn setiap 1 soalan mesti ada 5 jawapan-i will try my best my dear friend

4.5 nama panggilan orang panggil anda (five name that people call you)

*ezreen-nama dalam kad pengenalan n surat beranak n bagi orang yg baru kenal i @ di kaunter-kaunter perkhidmatan he..he
*erin-nie panggilan biasa yg klu orang dah kenal i
*kakak-panggilan kat umah bila di rumah mak
*kak long erin-nie panggilan klu berada disekeliling saudara mara sebelah arwah ayah
*Puan Erin, Cik Erin & kak-nie panggilan biasa lah pelajar2 yg nak berurusan dengan i...aishhh diaorg nie main hentam keromo je puan atau cik (hik..hik..suka lah tu org panggil cik ye...anak dah 2 sendiri mau ingat ye) oklah jugak klu kakak...mmm masa nie bolehlah panggil i kakak abis tu klu i dah berumur x kan diaorg nak panggil kakak lg kan...nenek..nenek nak mintak lejar...he..he apa punya imiginasilah...
tp yg nie bonus punya nama..masa i belajo kat u ..disebabkan nama i dah macam ala-ala glamer (konon2nya lah tu) nak tau x diaorg bagi i nama apa (nie dikalangan kroni2 jelah)..MARPOAH you..jgn main2..hik..hik

5. 5 tarikh penting dalam hidup i (five important dates in your life)

*28.6.1979-klu hari besday sendiri pun x ingat parah lah yek
*31.7.1953-ni my mom besday
*23.10.1979-my nie sayang besday
*3.7.2005-iman besday
*7.7.2007-ikhwan besday
*8 & 16.7-besday my little sister n little brother eza n azri (little lagi ke?)
*8.10.1981-my little brother ezal besday (yg nie tersangat2lah "little" nye hik..hik)
*february 2001-my father passed away ....

eh terlebih lah plk...byk lg tarikh nie...

6.5 perkara yg telah anda lakukan semalam

*pagi2 dah exercise main petanque n petangnya main volley ball...konon2 nye mcm atlit la..perasan
*buat kerja2 hakiki di unit kewangan
*makan...nie wajib
*lipat baju yg dah nak menimbun..tp masih terkawal timbunannya..he..he
*merajuk ngan hubby sebab i dah pesan i x sempat nak siang ikan dia pie beli ikan saiz sedang2 beso tp x mtk tolong abg kedai siangkan...i penat you...n balik dah lambat nak kena siang ikan lg..siang ayam lg..masak lg...basuh baju lg...lipat baju lg..nak ajar anak buat homework lagi..nak online fb lagi...update blog lagi (amboi2 melampau tul lah i nie kan)...hep..hep..jgn mengeluh...x baik tau hilang pahala..he..he acah je..mtk maaf ye kawan2

7.5 cara untuk hepi..hepi..i like (five ways to be happy)

*klu my hubby sayang i..i mesti hepi gila la sangat
*tengok anak2 i bergurau senda..ketawa...hepi la sangatnya
*jumpa mak i...lagilah hepi rasa mcm x nak balik umah sendiri
*bila i jual kek..my costumer berpuas hati n ucap terima kasih...hepi sangat..Alhamdullilah
*klu lah i menang@dapat berjuta2 ringgit...lagilah hepi..he..he..(mata duitan ko eh erin)...x menjawab soalan lah...

8.5 cerita kegemaran (five favourite movies)

~nie jawapan i lebih kurang je dgn kak yus..boleh copy n paste x ? :)
*cerita family2 bahagia
*penyiasatan-criminal mind,CSI,bone colector..n banyak lg lah
*romantik pun suka jugak-mcm while you're sleeping (betul ke ek tajuknya..lupa lah),my bestfriend wedding...n lain2 x boleh nak pikiaq lah plk tajuk ceritanya..
*seram pun suka jugak
*cerita kelako pun i suka

6.5 hobi yg paling suka

*Membaca
*Memasak
*Melayari Internet
*Melancong
*Memandu

7.5 orang yang anda suka (five favourite people)

*emak...ayah...abah(bapa tiri)
*hubby..anak2
*my siblings n relatives
*my dear bestfriend..miss you all much
*n all my friend...luv u much
~terlebih sebenonya..x pe kan..kan..

8.5 tempat yang disukai bila bercuti(five favourite places for vacation)

*Menunaikan haji dan umrah....yg nie i tiru sejibik mcm kak yus punya ye...bcoz ada kenangan indah di situ...miss so much...
*rumah mak lah of course
*pasir putih tepi pantai...la..la..la...la
*pusat2 peranginan@pelancongan-dlm dan luar negara
*balik kampung ooo balik kampung..umah atuklah mana lagi

9.5 sebab nape i jawab servey nie (five reason you answer the servey).

*friendship with kak yus
*untuk lebih mengenali luar dan dalam my lovely friend and my friend will know me better
*ukhwahfillah dunia dan akhirat..Insya-Allah
*sebab i suka jawab bila orang tanya..hik..hik..mak mentua i x suka tau kalau dia tanya orang tak jwb...samelah dgn i...
*untuk dimasukkan dalam i punya tesis subjek R&D cara-cara menjawab soalan bila anda telah ditag di dalam blog..he..he..acah je (ada yang kena ketuk nie)

10.5 orang yang hendak anda tag (five person to tag)..hik..hik..mari kita lihat sape yg kena
1.Enot
2.Kak Ieyza
3.Rosmah
4.HarrisFadzilah
5.Kak Ayuzarhidah

Selasa, April 27, 2010

Award daripada Kak Ayu..terima kasih... :)

Nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada kak ayuzarhida sebab sudi untuk menganugerahkan saya dengan award nie...amboi2 mcm nak ucap atas pentas lah pulak...walau macam mana pun bila dah terima award nie mesti ada tugasannya..betul tak kawan2 so layannn...

1. Buat entry tentang award nie - siap
2. Copy badge "Beautiful Blogger Award" - siap
3. Ucapan terima kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut-siap
4. Senaraikan 15 blogger sebagai penerima award-mmm Insya-Allah nak kena cari nie..klu yg tlh dilistkan dalam blog lain boleh listkan balik tak? he..he... ;) (nampak sangatlah i punya follower skit ek)..ok check it out my friends

1. Norasia-Aku Insan Biasa
2. Ninie Aziz-This is Our Story
3. Ezazura-Lalala
4. Zaidah-Comel
5. Kak Ieyza-Memasak Sambil Bersantai
6. Kak Fizah-Bagi Poket Kenyang
7. Nurshah Family
8. Ibu Arifa
9. Rosmah Azan
10. Kak Ina Mail-hijau itu indah dan permai
11. Puanxcomei-~sesuci kasih ibu~
12. Sonata anak kancil-nak bagi jugak biar pun sebelum nie dah pernah terima..he..he..boleh?
13. Kak Yatie-~**Sinar Kehidupanku**~
14. Aeini Omar-~aeini's AT HOme~ - selamat berkenalan
15. Alyani-~Cahaya Hatiku~-selamat berkenalan

he..he cukup pun...bagi kawan2 yang lain jugak..jgn malu2 ye untuk ambil award nie..klu boleh i nak share dgn semua blogger...

Sabtu, April 24, 2010

Tugasan yang tertangguh..

Kalau ikutkan dah lama dah i dapat tugasan nie..tp la nie baru berkesempatan nak menjawab..mtk maap banyak2 ye kak ayu n kawan2 yg lain...so terimalah jawapan ku yg seadanya utk tugasan kali ini..he..he


Ini lah beg yg i pakai tiap2 hari pie keja..klu ikutkan beg nie i beli pun sebab mak i yg suruh tukar beg baru..i nie sebenonya bukanlah kedekut..tp selagi beg yg lama x koyak..zip x pecah..i x tukaq beg baru...dah kena bising dengan mak barulah i tukar..he..he..n klu nak tau beg nie i beli hasil dari jualan kek yg i buat..Alhamdullilah...mudah2an bertambah lah rezeki Allah bagi..amin.
...ehem..ehem untung tau cikgu zamri..sebab i nie bukanlah begholic...so jimatlah skit duit poket cikgu zamri..mesti dia kata fuhhh selamat...x payah keluaq duit nak beli beg banyak2 utk wife dia nie...khe..khe
so meh kita teruskan...sesi terjah n terobos beg (betul ke istilah nie)...he..he..nampak leper je kan beg nie meh tengok isi dalamnya..

yg nie wajib ada my purse kecik utk isi kad2 atm n membership kad n also identity card...mykid anak i pun simpan sekali tu yg mcm boncit skit...handset...dua2 barang nie mesti i bawak klu nak pie mana2...n one more thing klu i outing dgn family i suka pakai seluar so 2 benda nie je i bawak...i sebenonya x suka bwk hand beg...so pie keja je lah bwk handbeg...:)

dompet utk letak syiling..compact powder n apa nama nie ek...dompet bunjut ke orang panggil..bukan2..apa2 je lah...sarung bunjut pun bolehlah..utk i isi kan sedikit brg utk melawo he..he..gincu..perfume botol mini...hand losyen pun yg mini jgk...maklumlah i nie ringkas je orangnya..makeup2 pun x berapa pandai...so nie jelah yg i ade...n i pakai jgk moisturizer total olay tp disebabkan botolnya beso...x muat beg so i x masukkanlah ye...cuma i standby kan 1 botol utk guna kat office

kunci keta..kunci umah i n also ada skli kunci umah mak i kat kampong..tu yg menambah berat beg..nasib baik kunci opis x letak sekali...

oopss nie bukan pil perancang ye..nie antibiotik..maklumlah i nie byk sangat yg sensitifnya...kulit sensitif lah...darah sensitiflah (iye ke)...perasaan yg sensitif lah...he..he.(amboi2 melampau lah tu)...klu ikut kan dari zaman i kecik hidup i bergantung kepada ubat antibiotik...sian mak i terpaksa jaga anak dia nie x boleh salah skit mesti gatal sana..gatal sini..klu x gatal ..bengkak kat sana bengkak kat sini n mcm2 lg tp start je i belajo kat uum...mungkin tempat n udaranya bersih n banyak pokok...so kuranglah skit alergicnya...sampai la nie..kekadang je i ada alergic...
he..he..nie baucer diskaun untuk makan2...alamak lupa plak nak tgk bila expired nye yek

nie antara kad2 bussiness yg i terima..x sempat nak simpan dalam folder kad..kad kupon..buku nota kecik...n yg buku kaler merah tu sijil derma darah..so manalah tau apa2 berlaku n nak dimasukkan ke general hospital n x cukup duit so bolehlah i gunakan kad nie sbb ikut bilangan derma darah yg i buat layak utk masuk wad kelas 2 secara percuma

nie pulak resit2 yg masih i x buang lg n keratan memo tempahan kek i..he..he..

so semuanya dah dikeluarkan n mcm nielah ruang dalam beg i bila dah dikosongkan..x lah beso mana tp Masya-Allah mcm2 ada..klu boleh semua nak sumbat masuk ye..cuma gambo roti kering x payahlah tunjuk ye...

Diharapkan kak ayu n kawan2 yg turut bersama-sama menjawab tag nie berpuas hati dengan penerangan yg i bagi...n kita berjumpa lagi dalam sesi tag2 yang akan datang ye...he..he..tunggu!!!..mcm nak tag kat orang lain je... :)


Selasa, April 20, 2010


You Just Dont Know
Graphics



Life's Too Short
New Graphics


Ahad, April 11, 2010

Bubur Pulut Hitam


Mmmm teringin sangat nak makan bubur pulut hitam...tengok stok makanan kat dapur ada lagi beras pulut hitam...pengasuh anak i bagi masa pie jalan2 ke utara...so apalagi...daun pandan ada..gula melaka ada ...santan kotak ada (maklumlah bekerja x sempat nak pakai kelapa parut yang fresh so standby santan kotak je lah)...so jadilah bubur pulut hitam...i like...tp terlebih gula lah pulak..termanis skit... :)

note: i letak skit santan pekat atas bubur tu utk hiasan..nampak mcm bunga lily x tak pun bunga raya..he..he

Nasi Ayam Penyet

Menu hari minggu nasi ayam penyet...mcm teringin lah pulak nak buat lepas jalan2 pie blog kak yus dgn kak ieyza...mmm sedapnya..selalunya nasi ayam penyet nie i beli je kat taman u..tak terpikirlah pulak nak buat...tp hari minggu ari tu mcm nak try buatlah..kalau ikutkan resepinya i try cuba test ikut citarasa sendiri...x taulah sebenonya jd ke tak tp hidangannya lebih kurang macam yg i beli selalu lah...n tanya kat my hubby dia kata ok jgk n tanya resepinya...i pun bgtau resepi main hentam keromo je..boleh x?...he..he....tp rasa lebih kuranglah cuma sambal belancannya x berapa pedaslah kat my hubby...ait mcm x caye je my hubby nak makan pedas2 sampai meleleh hidung...hik2...maklumlah makan nasi ayam penyet taman u dia punya sambal belacan fuhh mcm nak melompat pedasnya...tapi sedap...

Biasanya hidangannya ada ayam penyet, tempe, kobis, kacang panjang, potongan limau nipis..tp apa yg i letak ikut stok yg ada kat umah je...


mesti ada sup...


n mesti ada sambal belacan...wajib ada baru uummph

Blueberry Cheese Cake


Ini adalah kali kedua i try buat cheese cake..kali pertama buat cheese cake biasa je yg mana bahan2nya adalah seperti nak buat kek biasa n ditambah dgn cream cheese...tp kali nie buat yg betul2 punya mcm kat kedai tp yg bakar punya lah bukan yg cheese cake yg boleh terus makan selepas disejuk bekukkan..maybe satu hari nanti nak try buat yg mcm tu lah...apa namanya teknik tu kurang pasti lah pulak...gambo nie masa baru lepas keluar dr oven (keluarkan selepas dah sejuk dr oven)

lepas tu i letakklah filling blueberry..sebenonya i mmg suka blueberry n strawberry flavour..itu yg berkira2 jugaklah nak letak yg mana satu...stok dua2 ada kat umah n buah strawberry pun baru beli atas permintaan anak bujang i yg sulung tp yg nie jgk menjadi pilihan hati i...he..he..yg anak i punya i letakkan potongan buah strawberry atas ptgn kek biar pun fillingnya blueberry...x amik gambo lah plk

yg nie dah siap potong n tinggal ngap je :)
yang nie gambo sebelum dipotong...mtk maap lah ye i nie suka yg melimpah ruah so fillingnya pun i letak melimpah ruahlah sikit kat tepi sebagai hiasan

Jumaat, April 09, 2010

Tukar template lagi

Hmm..banyak betul design template yg cantik2 tp tak tau yg mana satu nak pilih last-last pilih je lah background nie sebabnya jari tangan ku dah kebas coz pie jenguk satu2 template yg berpuluh-puluh and x mustahil beratus-ratus jenis...mungkin lepas nie tukor lagi kot tp lambatlah skit...klu ikutkan nak cari template yg kaler epal hijau tp nye masih x jumpa lg yang berkenan di hati...x pelah lain kali i searching lagilah ye..terima kasihlah banyak2 kepada pereka template2 nie sehinggakan blog2 yg ada terhias cantik...
Kepada kawan sekalian yg ada sumber utk pilih template yg cantik2 meh lah bgtau kat che' no so bolehlah che' terjah...n jenguk2 n buat pilihan utk menceriakan dan bagi semangat nak berblog lebih... ;)

Khamis, April 08, 2010

Jawapan untuk soalan kak ayu

Kenapa Saya Berblog?

1. I want to be a blogger biaq pun not a blogger tegar

2. I want to share my makan-makan sayang with people i love, family, friend and new friend..welcome to my blog :)

3. Untuk mengembangkan bussiness yg i usahakan secara part time

4.Untuk share cerita-cerita dalam kehidupan i (yg bertapis sahaja...mtk maap)

5.Untuk cari lebih kenalan iye juga...

6.Nak celik IT...secara jujurnya i belajar sendiri utk try buat blog nie dgn bantuan rakan2..terima kasih kepada rakan2 yang memberikan sokongan.

7.Jeles tau orang lain ada blog kita pun nak ada blog juga...he..he..hek eleh mcm poyo je jawapan yg last nie kan

so boleh diterima x jawapan nie cikgu ayu?

Rabu, April 07, 2010

Tempahan Kek Lagi

Tempahan kek lagi...nie kek coklat moist yang diorder oleh isteri kepada en mazrul..en mazrul nie kira salah sorang boss i jugaklah kalau dalam department kewangan nie..isteri en mazrul order melalui kak zurin staf kewangan hq n disampaikan hajatnya kepada saya..ingatkan nak buat supriselah hari nie..alih2 tuan punya diri atau pun besday boynya mc lah pulak...akak nie mtk buat deco yg simple2 aje...nampaknya esoklah boleh suprisekan en mazerul..he..he....sabo ye..sabo kita tunggu esok...di doakan semoga en mazrul cepat sihat n boleh bekerja semula n semoga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah s.w.t....amin.

nie pulak kek coklat moist yg kosong tanpa letak apa2...ordered by wife en mazrul jugak..klu ikutkan kedua2 kek nie adalah repeat order...sebelum nie en mazrul pernah order sebanyak 3 buku kek coklat moist with topping ganache utk bawak balik kg n jamu kawan2 kat ofis...walau apa pun terima kasih kepada kedua-duanya di atas sokongan yang diberikan...klu sedap boleh order lg ye... :)

Yang nie pulak sebenonya order dr adik lela...sebelum nie adik lela nie bertugas di itp dan dalam masa yg sama mengusahakan koperasi di itp...la nie bila dah habis kontrak so adik lela nie menguruskan sepenuh masa koperasinya n telah pun mengorder kek coklat moist utk dijual di koperasinya...semoga succes ye dik n terima kasih...n adik lela jugak request supaya buatkan kek coklat nie utk dia jual kat koop tiap2 minggu...Insya-Allah dik...ada rezeki n kesihatan yang baik akak buatkan lagi ye...

Jumaat, April 02, 2010

Makan-makan di hujung minggu

Nie pulak makan-makan hari sabtu lepas klu kawan2 nak tau makanan kat bawah nie lah antara makanan favorite satu keluarga i...Asam Pedas Kepala Ikan Mayong

klu mak masak lauk nie..kena beli kepala ikan sahaja dekat 4 kepala sebab takut berebut...so bila beli banyak semua dapat rasa..tp rega pun boleh tahan...mmm..sedapnya...my hubby yang x makan pedas2 pun boleh terliur tau nak mencuba...tp paling tak lupa masa baru-baru kahwin dgn my hubby...selepas makan hidangan nie i pun tanya lah "abang makan ikan apa tadi?"...so dengan confidentnye dia jawap "makan ikan monyang lah" apalagi kitaorg sekeluarga x boleh tahan ketawa mcm nak pecah perut.."bukan monyang lah ikan mayong kira mcm adik beradik ikan duri..klu ikan duri saiznya kecik sikit"..he..he mak yang tolong betulkan...la nie dah pandai makan dah..byk jugak yg my hubby x tau makan sebelum kahwin dgn i..mcm siput sedut...ketam...n ada lah lain2 makanan ...tp sejak kahwin dgn i..no problem dia dah boleh makan dah apa yg i suruh try makan...khe..khe..maklumlah i nie kan suka makan...no wonderlah kan...tgk saiz badan (ish..ish bila lah nak kuruih nie..)

nie pulak sayur taugeh goreng pelengkap 2 hidangan lauk...keluarga i nie sebenonya simple..klu time makan mesti nak ada 2 hidangan wajib iaitu lauk ikan/ayam/daging/lain2 n plus dengan sayor..2 jenis lauk pun dah cukup..tp klu nak lauk lain kena request lah kan maklumlah klu boleh x nak membazir..tp klu ada guest biasanya kitaorang akan pelbagaikan sikit menunya supaya diaorang boleh buat pilihan makanan...

tembikai/semangka/timun air (klu kat kelantanlah) sebagai pencuci mulut..eh salah sepatutnya sebagai pembuka makanan..kan ikut sunnah Rasullulah s.a.w. makan buah dulu sebelum makan hidangan utama...mari kita amalkan....