Jumaat, Oktober 23, 2009

I'M CRAZY ABOUT BAKING A CAKE...

La nie aku terasa betul2 gila nak buat kek...nape ek...terasa macam semua kek nak cuba buat sampaikan my hubby kata kat anak2 biarlah ummi dengan hobinya yg baru jgn kacau asalkn bahagia...he...he...tp yg bestnye bila aku buat diaorg lah yg akan jadi pengetestnye...sebelum nie memang ada jugaklah buat kek cuma kek coklat moist lah bawak untuk kawan2 kat ofis...buatkan untuk mak mentua ngan makcik kat muar untuk hari raya...tp yg bestnye mak mentua aku betul2 suka ngan kek aku...klu mak aku pulak suka kek coklat ada coklat parut banyak2 atas kek...maklumlah katanya nak kurangkan kolesterol dalam darah...betul ke?

buat masa sekarang banyak jugaklah duit yg telah dilaburkan untuk beli peralatan buat kek...mixer ngan timbang tu my hubby yg beli...hubby offer yg ada stand tp aku ckp x pelah untuk permulaan nie aku mintak yg kecik tu je...tp bila fikir2 menyesal lah pulak x ambik offer tu ...sudahnya lenguh tangan bila nak buat butter cream icing ari tu...he...he...padan lah muka hang sendiri...nak buat lagu mana...
hari tu adalah jugak ajak hubby pie kedai jual barang2 nak buat kek...fuyoo rasa seronok pulak tgk brg2 tu hubby kata kalau dia, x tau nak beli apa...he...he..he tp dia layankan je aku nak beli apa...mmglah sebab pakai duit aku sendiri so dia x kesahlah nak teman... cuba klu hubby aku yg keluarkan duit mau panas jgk duduk dalam kedai beraircond...

Nie lah antara peralatan yg telah aku telah beli kecuali mixer ngan penimbang...tp aku sangat teruja untuk kon2(nozzle) pipping beg klu ikut hati nak je beli semua kon2 tu untuk decoration kek...lama jugak aku pilih sebab nak cari kon yg betul2 asas punye..tauke kedai tu siap offer kat aku 24 kon RM 65.00 mana nak dapatkan? sebab 1 kon tu lebih kurang boleh dapat yg paling murah RM 5.50...cuba kira klu kalikan 24 jenis mau seratus lebih...tp x pe klu aku dah expert n dah boleh buat bisnes baru aku beli..la nie nak try kecik2 je dulu...
hubby ada jgk suggest kat aku ikut kursus buat kek...mmm..tp bila nak pie maklumlah buzy je memanjang nak pie pun kena ada duit...nantilah difikirkan kemudian...la nie pun aku banyak rujuk internet utk buat kek...sblm nie aku ada jgk ikut kursus buat roti kat tempat keja..rugi plk bila x ikut kursus buat kek masa tu..klu dapat pie kedua2 kursus ari tu kan best...
Semalam iman mtk buatkan kek yg ada gambo ben 10 ..."umie..umie...iman nak kek heppi besday gambo ben 10..boleh?" mana nak cari...nampaknye aku kena usha la mana2 tempat ke blog ke yg ada memberikan perkhidmatan membekalkan edible image ben 10 kesukaan anak aku nie...stay tune..tp rasanya mcm mahal skit kan?....:)

0 ulasan: